Dio tijela koji se na ženi drastično mijenja tijekom trudnoće i postpartuma su grudi.  Blogerica Georgie, mama dviju djevojčica, na svome je blogu Junebugs Mumma objavila vrlo duhovitu, ali istinitu ilustraciju o svim promjenama koje mamu očekuju od trudnoće do razdoblja nakon dojenja

1. Grudi su prije trudnoće i prije dojenja pune i elastične. Mekane na dodir, s bradavicama lijepo ispupčenima, okrenute su prema gore i čvrsto stoje i bez grudnjaka.

2. Grudi za vrijeme trudnoće uvećaju se doslovno preko noći, a neke trudnice odjednom trebaju i dva broja veći grudnjak. Areole su velike i tamnije nego inače.

3. Grudi za vrijeme dojenja su velike, često nejednake, pune se i prazne tijekom dva sat, bradavice su izvučene, u jednome su trenutku tvrde i bolne, a u sljedećem mekane i ‘prazne’. Teško ih je spremiti u grudnjak, a najbolje se osjećate kada su slobodne.

4. Nakon dojenja i svih hormonskih promjena tijekom trudnoće i u postaprtumu, prošarane su strijama, bradavice su ‘izvučene, a gravitacija vaše grudi stalno vuče prema dolje.

Što se događa s grudima u trudnoći i tijekom dojenja?

Naime, tijekom trudnoće, ligamenti, koji pričvršćuju grudi na mišić i nalaze se ispod kože dojke, kroz i oko tkiva dojke (a nazivaju se Cooperovi ligamenti) rastežu se zajedno s kožom. Time se izravno povećava veličina grudi i tijelo se priprema za dojenje. Ova dodatna napetost na ligamentima, koji gube elastičnost, uzrokuje spuštanje i opuštanje grudi.

Nakon što se beba rodi, dolazi do još jedne promjene u grudima - počinje proces laktacije i dojenje. Mliječni se kanalići aktiviraju i pune mlijekom. Grudi postaju teže, čime se ligamenti još više rastežu. Nakon što je rutina dojenja postavljena, veličina grudi vraća se na onu tijekom trudnoće i održava se sve dok beba doji. Nakon dojenja, zbog oslabljenih ligamenata i opuštenoga tkiva, vaše grudi izgledaju kao što ih je opisala blogerica pod slikom 4.

No možete donekle popraviti njihovo stanje, birajući pravi grudnjak tijekom trudnoće i dojenja, koji će na sebe preuzeti njihovu teživu, hraneći se pravilno, vježbajući i koristeći hidratantne kreme, koje će nahraniti kožu i obnoviti joj elastičnost.