Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRI DO PET DANA ODMORA ZA VRIJEME MENSTRUACIJE: Hoće li Španjolska prva u Europi uvesti menstrualni dopust?

Autor Jelena Pervan

Bolne menstruacije muče milijune žena diljem svijeta, a Španjolska bi od sljedećeg tjedna mogla postati prva europska zemlja koja će svojim sugrađankama po potrebi osigurati menstrualni dopust.

 žena ima menstruaciju Izvor: Shutterstock

Tko nije doživio razarajuću bol i niz nelagodnih simptoma koji ponekad prate menstruaciju, ne može razumjeti koliko je zahtjevno funkcionirati i raditi u takvom stanju. Poslodavci nemaju uvijek obzira, ali situacija se, čini se, ipak polagano mijenja.

Neke istočne zemlje već prakticiraju menstrualni dopust

Žene koje se bore s bolnim menstruacijama češće moraju uzimati bolovanja ili trošiti dane godišnjeg odmora kako bi se oporavile. Ako prijedlog nove zdravstvene reforme španjolske vlade prođe, Španjolke će od idućeg tjedna imati pravo na menstrualni dopust.

Dopust će biti osiguran ženama koje boluju od endometrioze, neke druge ginekološke bolesti ili jednostavno imaju teške menstruacije.

Neke azijske zemlje poput Japana, Južne Koreje, Indonezije i Zambije već imaju praksu menstrualnih dopusta, a žene u Europi trenutno ovise o dobroj volji poslodavca.

Od grčeva do teških glavobolja i nesvjestica

Španjolsko Društvo ginekologa i opstetričara za Telegraph govori kako jedna trećina žena u toj zemlji pati od teške menstrualne boli, odnosno dismenoreje kao i od predmenstrualne boli.

Simptomi koji mogu pratiti bolne menstruacije su grčevi u trbuhu i donjem dijelu leđa, glavobolja, proljev, povraćanje, povišena temperatura, a u težim slučajevima i nesvjestica.

'Ako netko boluje od bolesti koja uključuje ove simptome, odobrava mu se privremena nesposobnost za rad pa bi isto trebalo vrijediti i za menstruaciju. Ženama s jakim i bolnim menstruacijama trebamo osigurati ostanak kod kuće', komentirala je Angela Rodriguez, državna tajnica Španjolske za ravnopravnost.

Anketa

Jeste li za menstrualni dopust u Hrvatskoj?

  • Da

    96.55% (28)

  • Ne

    3.45% (1)

Jeste li za menstrualni dopust u Hrvatskoj?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Najnovije