Žene često ne primijete razliku između menstruacije i implantacijskog krvarenja pa ne mogu prepoznati jesu li crvene mrlje na rublju znak da je riječ o menstruaciji ili je to prvi pokazatelj da da su trudne.

Kada se oplođeno jajašće implantira u stijenku maternice, što se obično događa 10 do 14 dana nakon začeća, ponekad dolazi do odvajanja dijela sluznice maternice, što uzrokuje implantacijsko krvarenje, a to je prvi simptom trudnoće.

S obzirom na to da je slično menstruacijskom krvarenju, a često se i vremenski poklapa s njim, nije rijetkost da pomislite kako niste trudni.

Kako razlikovati implantacijsko krvarenje i menstruaciju

No jedini siguran način da doznate je li riječ o menstruacji ili implantacijskom krvarenju jest test na trudnoću.

Iako se pojavljuje samo kod trećine trudnica, implantacijsko krvarenje ubraja se u prve simptome trudnoće. Ne postoji razlika koju možete uočiti proučavanjem na rublju, ali obratite pozornost na sljedeće simptome:

Grčevi

Grčevi povezani s implantacijom, iako su ponekad intenzivni, obično ne traju dugo kao tijekom menstrualnog ciklusa. Stručnjaci upozoravaju kako svaka žena drukčije doživljava kontrakcije maternice, a važno je uočiti ono što vam se čini neobično za vaše tijelo.

Trajanje

Implantacijsko krvarenje obično traje 1 do 2 dana, dok menstruacija traje duže i obilnija je.

Količina krvi

Najveća razlika između ova dva tipa krvarenja je u količini krvi. Krvarenje prouzročeno implantacijom je oskudno i takvo ostaje, dok kod menstruacije počinje blagim krvarenjem, ali postaje obilnije.

Treba li napraviti test za trudnoću?

Svaka žena koja je bila seksualno aktivna u prethodnom mjesecu i koja ima indikacije za trudnoću, trebala bi napraviti test nakon nepravilnog krvarenja bilo koje vrste. Imajte na umu i da se implantacijsko krvarenje uvijek događa prije izostanka menstruacije.

Ako primijetite obilno krvarenje, koje nije povezano s implantacijom ili menstruacijom (nakon pozitivnog testa, na primjer), to bi moglo biti krvarenje koje se može dogodilti tijekom prvog tromjesečja trudnoće, a događa se 15 do 25 posto žena u ranoj trudnoći te zahtijeva pregled liječnika.