Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad se mjesečnica ne drži reda

Preduga, prejaka, previše bolna – što mjesečnica sve otkriva o našem zdravlju

Dvije trećine žena žali se na uobičajene ili one manje česte tegobe tijekom mjesečnog ciklusa. Pritom karakteristike mjesečnog krvarenja mogu puno toga reći o zdravlju tijela i bolestima. Za vas smo pobrojali najvažnije znakove koji će vam pomoći protumačiti što se u vašem tijelu zbiva.

Prekratka ili preduga

U medicinskim priručnicima mjesečni ciklus žene traje 28 dana. U stvarnom životu mjesečni ciklus vrlo malo žena zaista traje toliko. Ciklusi se najčešće kreću u rasponu od 23 do 35 dana, a rijetko i 20 do 40. Takvi se smatraju normalnim, odnosno kraćim ili duljim ciklusom. Obično djevojčice u početku imaju neredovite cikluse, no to se ustaljuje i ciklusi oko 21. godine prosječno traju nešto dulje od 28 dana. Oko 40. godine ciklusi se obično skraćuju na manje od 28 dana. Normalno krvarenje traje od tri do sedam dana. Ako se promjene u ciklusu ponavljaju dva ili tri ciklusa ili dolazi do velikih nepravilnosti u trajanju ciklusa, svakako biste trebali posjetiti liječnika.

Jačina ciklusa

U normalnim slučajevima žena za vrijeme mjesečnice gubi 60 ml krvi. To odgovara otprilike jednoj trećini čaše. Slabije mjesečno krvarenje od uobičajenog često se javlja kad je žena u prvim tjednima trudnoće ili pak tijekom uzimanja kontracepcijskih tableta. Uzrokovati ga mogu i promjene u hormonalnoj slici zbog stresa, a može biti povezano i s godinama kad opada razina estrogena.

S druge strane jake ili dugotrajne mjesečnice mogu biti posljedica ugrađene spirale, ali i visokog tlaka ili hormonskih poremećaja. Svakako bi se kod jakih krvarenja trebalo posavjetovati s ginekologom jer, posebice ako nisu uobičajena, mogu biti simptom i težih oboljenja. Jaka krvarenja često stvaraju problem s nedostatkom željeza i izazivaju anemiju stoga vodite računa o tome da nadoknadite izgubljeno željezo.

Izostajanje mjesečnice

Nikako da stigne ili potpuno izostaje? Tu je najčešće uzrok trudnoća ili početak menopauze. Ostali razlozi mogu biti teži tjelesni ili duševni napori kao što je nagli povratak u sportske aktivnosti, stroge dijete, promjena klime, žalovanje ili konstantna preopterećenost i stres.

Boja

Uobičajena boja mjesečnice je jasna crvena, niti svijetla, niti tamna. Tamna boja i gustoća znak su za visoku razinu estrogena. On izaziva stvaranje debljeg sloja endometrija u maternici koji se prilikom mjesečnice ljušti i izaziva tamnije krvarenje. Često se ovaj scenarij javlja kod žena koje se nalaze u posljednjoj fazi pred promjenu. Tamnije krvarenje izazivaju također i miomi - dobroćudne izrasline koje rastu unutar maternice ili u stjenci maternice. Svijetle mjesečnice često su znak niske razine estrogena, a uzrokovati ih može i gladovanje ili pretjerana konzumacija alkohola.

Young woman discussing problems with female psychologist at home, Image: 280775275, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Česta dodatna krvarenja tijekom mjesečnog ciklusa

Tijekom mjesečnog ciklusa se pored normalne mjesečnice mogu javiti i druga krvarenja u tragovima ili pak jača krvarenja. Lagana krvarenja su najčešće bezopasna i uzrokovana su hormonima. Do laganog krvarenja može doći i pet dana nakon ovulacije (u slučaju da je došlo do trudnoće) kad se oplođeno jajašce ugnježđuje u stjenku maternice. Dodatna krvarenja za vrijeme uzimanja kontracepcijske tablete govore o tome da je količina estrogena u tabletama nedovoljna što valja riješiti s ginekologom. Kod jakih dodatnih krvarenja, najbolje je da posjetite ginekologa. Ona mogu biti signal cisti (tekućinom punjeni folikuli na jajnicima) ili polipa u maternici (na unutarnjoj stjenci maternice).

Izrazito bolne mjesečnice

Bolovi prilikom dolaska mjesečnice pogađaju gotovo sve žene i mogu se javljati na različite načine. Žene najčešće imaju grčeve u donjem dijelu trbuha, bolove u leđima te mučnine. Također se javljaju poteškoće kao što su proljev ili glavobolje.  Bolovi mogu biti i vrlo neugodni, no najčešće nisu razlog za zabrinutost.

Ali ako bolovi sa svakim ciklusom postaju sve jači, liječnik treba provjeriti radi li se o miomima ili možda endometriozi (preseljenje stanica endometrija maternice na druge organe u trbušnoj šupljini).

Krvarenje nakon menopauze

Više nemate mjesečnicu, no odjednom ipak krvarite? U tom slučaju trebate obavezno posjetiti liječnika. Krvarenja mogu biti znak polipa ili raka. Polipi su u pravilu bezopasni, ali se ipak za svaki slučaj odstranjuju.

Digestive health, conceptual image., Image: 367669087, License: Rights-managed, Restrictions: Model Released 27109, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RF

Kako mjesečnicu dočekati sa što manje stresa, ublažiti bolove i opustiti se?

Lijekovi - Kad tegobe postanu nepodnošljive, lijekovi za bolove mogu pomoći. Najučinkovitiji je ibuprofen.

Magnezij - Opušta mišiće i sprečava grčeve. Pokušajte bolove ublažiti uzimanjem šumećih tableta magnezija.

Ljekovite biljke - Korijen cimicifuge koristi se često u preparatima koji ublažavanju tegobe menopauze te kod PMS-a.

Schuesslerove soli - Homeopatija za predmenstrualne bolove i grčeve. Kod menstrualnih tegoba preporučuje se sol broj 7.

Toplina - Toplina čini dobro kod predmenstrualnih tegoba. Možete leći u toplu kupku, na trbuh položiti termofor ili napraviti topli oblog. Otopite ljekovitu glinu u toploj vodi, nanesite je na krpu, položite na trbuh i sve pokrijte suhim ručnikom. Mirujte 30 minuta.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije