Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nadutost i bol u trbuhu: je li vrijeme za pregled štitnjače?

Najčešće se uzrok svih problema povezanih s jajnicima, pa i endometrioze, bolesti koja se vrlo teško dijagnosticira, ne krije u samim jajnicima, nego oko njih

Nadutost trbuha, bol tijekom pražnjenja crijeva, bol tijekom spolnog odnosa, nepravilne menstruacije, oštra bol u trbuhu, neplodnost... sve su to tegobe koje se dovode u vezu s endometriozom, kroničnom bolesti kod koje se stanice sluznice maternice nalaze van maternice. No ovi simptomi pojavljuju se i kod brojnih drugih zdravstvenih problemima, zbog čega se endometrioza vrlo teško dijagnosticira.

Najčešća žarišta endometrioze su jajnici, a tamo se mogu pojaviti i ciste (tzv. čokoladne ciste) koje se kod nas najčešće uklanjaju laserskim putem. U nekim europskim klinikama to rade isključivo kirurškim putem, odnosno uklanjaju ciste zajedno s korijenom, kako bi izbjegli njihov ponovni rast. No endometriozna tkiva mogu se proširiti i na druge organe, a ne samo jajnike, poput mjehura, debelog crijeva, vagine, pa čak i na pluća. Umjesto da se krvarenjem izbace iz tijela, komadići sluznice koji se ljušte tijekom menstrualnog krvarenja vraćaju se natrag kroz jajovode, najčešće prema trbušnoj šupljini, gdje nastavljau rasti i izazivaju probleme.

“Endometrioza je medicinsko stanje koje pogađa milijune žena širom svijeta. Žene s endometriozom žive i pate godinama dok im se ne postavi prava dijagnoza, nerijetko se susreću i s nerazumijevanjem medicinske profesije i neučinkovitim terapijama”, kaže dr. David Redwine, čovjek koji je više od 30 godina posvetio endometriozi i koji propagira tzv. endo prehranu. Kako bi žene barem malo olakšale simptome i bolove važno je, kaže dr. Redwine, slijediti endo prehranu – izbaciti prije svega meso, mliječne proizvode, jaja, gluten, bijeli sećer, soju te slatke i slane grickalice.

Najčešće se uzrok svih problema povezanih s jajnicima (ne samo endometrioze) ne krije u samim jajnicima, nego oko njih, smatraju stručnjaci. Jajnici se, tvrdi dr. Sanja Toljan u svojoj knjiz "Žene u hormonskoj ravnoteži" ne "kvare“ tako često i tako lako, jer oni imaju strašno važnu zadaću u našem tijelu, no zato ih treba ojačati, a ne blokirati. Neke druge žljezde, prije svaga štitnjača i gušterača, mogu stimulirati ili inhibirat rad jajnika. Jajnici će proizvoditi zdrave razine hormona i zdrave folikule ako je razina hormona štitnjače manje više-u redu, ako se hormon T4 (tiroksin), pravilno i uravnoteženo pretvara u T3 (trijodtironin) te ako su receptori za hormone štitnjače zdravi. Inzulin je također iznimno važan za funkcioniranje jajnika – kad nije u ravnoteži, jajnike pretvraka u spužvu punu rupica, prošaranu bjelkastim trakicama koje nazivamo – cistama. Dakle, potrebno je izbjegavati namirnice s visokim glikemijskim indeksom kako bi gušterača normalo radila svoj posao i regulirala inzulin.

Tekst: D. P.

Fotografija: Profimedia

Najnovije