Rečenice kao što su 'Tako sam debela', 'Ružna sam' uznemirujuće je čuti od bilo koga, ali kamo li kada ih izgovaraju djeca predškolske ili vrtićke dobi. Međutim, istraživanja su pokazala da neka djeca počinju brinuti o tjelesnoj težini i fizičkom izgledu već u dobi od 3 do 5 godina. Osim toga, mnoga mala djeca izražavaju nezadovoljstvo svojim tijelima.

Istraživanje o slici tijela u djetinjstvu

Jedno istraživanje iz 2016. pokazalo je da nije neuobičajeno da vrlo mala djeca izražavaju nezadovoljstvo svojim izgledom. Čak 24 posto stručnjaka koji se bave djecom izvijestilo je da viđaju djecu od 3 do 5 godina koja su nezadovoljna svojim izgledom ili vlastitim tijelom.

Psiholozi su viđali tjeskobu kod djece vezanu uz njihov fizički izgled u dobi od 6 do 10 godina i smatraju da djeca postaju zabrinuta za izgled u sve mlađoj dobi. Fraze poput 'On je debeo' ili 'Ona je debela' uobičajene su među djecom; čak 37 posto djelatnika koji se bave djecom čulo je da djeca govore ovakve stvari, čak 31 posto čulo je dijete kako samo sebe naziva debelim i ružnim, a 16 posto ih kaže da je čulo djecu kako žele biti lijepa ili zgodna kao netko drugi.

Gotovo svaka peta (19 posto) osoba koja radi s djecom kaže da je vidjela djeca kako odbijaju hranu zbog straha da će se udebljati.

Izvješće Common Sense Media iz 2015. (neprofitne organizacije koja radi na educiranju i osnaživanju roditelja, nastavnika i kreatora politike o načinima pomoći djeci da napreduju dok koriste medije i tehnologiju) otkrilo je da se slika o tijelu počinje razvijati u vrlo ranoj dobi i da su slike usredotočene na to kako netko izgleda stereotipne, nerealne i rodno pristrane.

Kako pomoći djetetu da se zavoli
Shutterstock 

Znači, problemi oko slike o vlastitu tijelu počinju mnogo prije puberteta. Djeca od 5 godina počinju izražavati nezadovoljstvo svojim tijelima i govore da žele biti mršavija. Više od polovice djevojčica i jedna trećina dječaka u dobi od 6 do 8 godina kažu da je žele biti mršavija nego što jesu, a nevjerovatnih 87 posto ženskih likova na TV-u, koji imaju između 10 i 17 godina, ispod je prosječne težineDo 7. godine, svako četvrto dijete pokušalo je prakticirati neku od dijeta, a čak 41 posto djevojčica kaže da koriste savjete s društvenih mreža kako bi 'izgledale cool'.

Kako pomoći djetetu da izgradi pozitivnu sliku o svome tijelu?

Djeca uče o slici tijela i razvijaju tjeskobu zbog svog izgleda iz različitih izvora, uključujući roditelje, prijatelje i vršnjake, te medije. Roditelji mogu igrati ključnu ulogu u poticanju osjećaja pozitivne slike o tijelu kod djece. Evo nekoliko savjeta koje treba imati na umu:

Pazite na riječi. Nemojte govoriti stvari poput: 'Izgledam tako debelo u ovome' ili 'Ne mogu ovo jesti jer će me udebljati'. Vaše dijete sluša i uči od vas. Studija Common Sense Media pokazala je da djeca u dobi od 5 do 8 godina, koja misle da su njihove mame nezadovoljne svojim tijelima, vjerojatnije će i sama biti nezadovoljna svojim tijelima. Pokažite povjerenje u svoje tijelo i u sebe.

Pokušajte se ne usredotočiti na izgled. Ne govorite o izgledu drugih ljudi i njihovim tijelima. Usredotočite se na važnije stvari, poput toga koliko je neka osoba ljubazna ili empatična, ima li dobre manire ili koliko marljivo radi.

Kako pomoći djetetu da se zavoli
Shutterstock 

Umjesto težine razgovarajte o tjelovježbi i zdravoj prehranu. Provedite vrijeme s obitelji baveći se aktivnostima poput boravka u prirodi, vožnje bicikla i odlaska u park. Kada idete u kupovinu, dopustite djeci da vam pomognu odabrati zdravo voće i povrće kako biste ih naučili o zdravim prehrambenim navikama.

Pregledajte njihove igračke. Pogledajte akcijske figure vašeg sina. Imaju li nerealno izražene mišiće? Imaju li lutke vaše kćeri normalne ljudske proporcije? Pokušajte im kupovati igračke realističnijeg prikaza ljudskog tijela. Još bolje, opskrbite se društvenim igrama za razvoj mozga, zagonetkama i sjajnim knjigama za djecu.

Razgovarajte o rodnim i tjelesnim stereotipima. Gledajte televizijske sadržaje s djetetom i kada vidite reklame, emisije ili filmove koji prikazuju žene u oskudnim kostimima ili promoviraju nezdravu hranu ili izgled, razgovarajte što nije u redu s tim slikama.

Ograničitite vrijeme provedeno pred ekranima. Studije su pokazale da skraćivanje vremena ispred ekrana može smanjiti rizik od pretilosti kod djece, pa čak i poboljšati ocjene. Naučite djecu da ne gledaju oglase za nezdravu hranu, koji sada čak i prate djecu na internetu, pokušavajući prodati svoje proizvode, i razgovarajte zašto je ta hrana loša za njihovo zdravlje.