Apetit djeteta može se mijenjati iz dana u dan. Ove promjene obično nisu zabrinjavajuće. Ponekad bi dijete htjelo jesti više, što je sasvim u redu. Najbitnije u svemu je da mu ponudite zdravu hranu.

Drugi put dijete možda neće htjeti toliko jesti. I to je isto  u redu. Ako u tom trenutku ne želi jesti, vjerojatno će to nadoknaditi pri sljedećem obroku ili sljedećeg dana. Najbolje je ne forsirati niti nuditi drugu hranu kao nagradu jer tada djeca ne uče slušati što im govori njihovo tijelo. Djetetu omogućite zdravu prehranu i mogućnosti da ju jede. Na djetetu je da odluči koliko će jesti –  ili hoće li uopće jesti. Ako dijete dobro raste i razvija se, vjerojatno dobiva dovoljno hrane.

Najmoćniji način da djeci pošaljete poruke o zdravoj hrani, jest dopustiti im da vas vide kako se svakodnevno odlučujete za zdravu prehranu. Djeca oponašaju sve što vi radite.

Razumijevanje načina na koji želudac vašeg djeteta 'razgovara' s mozgom, može vam pomoći da se ne brinete oko toga da dijete ne jede ili se ne prejeda.

Također, glad vašeg djeteta djelomično je određena time koliko je fizički bilo aktivno i treba li 'nadoknaditi' energiju. Nuđenje obroka i zdravih grickalica u redovito vrijeme potiče apetit u vrijeme obroka. Redoviti obroci i međuobroci mogu biti dio rutine zdrave prehrane.

Ako se vaše dijete prejeda...

  • Ponudite nešto manju porciju hrane. Ako dijete to pojede, možete mu ponuditi još malo. To daje mozgu i želucu priliku da se 'usklade'.
  • Ako dijete ne jede dio obroka – na primjer, povrće – to je njegov izbor. Nije dobro nuditi drugu hranu, na primjer, meso, kako biste nadoknadili nepojedeno povrće.
  • Hranu poslužite na manjem tanjuru. Na taj način dijete dobiva porciju odgovarajuće veličine, ali i dalje dobiva ‘pun tanjur’ hrane. Izbjegavajte smetnje poput televizora ili igračaka tijekom obroka. To će pomoći djetetu da se usredotoči na svoj obrok.

Ako vaše dijete ne jede dovoljno...

  • Svaki mu dan nudite hranu otprilike u isto vrijeme. Ako dijete jede redovite obroke, veća je vjerojatnost da će u to doba dana biti gladno.
  • Ako dijete jede previše grickalica, može se osjećati sito prije glavnog obroka.
  • Izbjegavajte nuditi djetetu alternativu ako ne pojede glavni obrok.
  • Ako ste zabrinuti zbog rasta ili prehrambenih navika svoga djeteta, dogovorite termin za pregled kod liječnika opće prakse, pedijatra ili nutricionista.

Zdrava prehrana i poruke o hrani

Zdrave prehrambene navike počinju kod kuće. Zdrava i nutritivno bogata prehrana važna je za djetetov rast i razvoj. Također, pomaže okružiti dijete porukama o zdravim prehrambenim navikama i hrani. To će pomoći djetetu u navici pravilnog jedenja i odabiru zdrave hrane.

Evo nekoliko ideja:

Pokušajte imati zdjelu punu svježeg voća nadohvat ruke. Voće možete ponuditi kao međuobrok ili ako dijete još nije sito.Opskrbite ostavu i hladnjak mnoštvom zdravih, hranjivih namirnica, a nezdravu hranu ostavite na policama supermarketa.Pokušajte odabrati voće i povrće različitih boja, tekstura i okusa. Što je više raznolikosti, veća je vjerojatnost da će dijete pronaći nešto što ga zanima. Uključite dijete u planiranje i pripremu obroka. Ako je pomoglo u pripremi obroka, veća je vjerojatnost da će ga pojesti. Uživajte u zdravim obrocima zajedno, kao obitelj, što je češće moguće. Također, iskoristite prilike za zajednički doručak i vikendom.Dok jedete, isključite televizor. Na taj način dijete obraća pozornost na hranu.Držite zdrave grickalice i voće pri ruci i pokušajte izbjeći kupovinu nezdravih. Djeca će izabrati zdravu opciju ako je jedina koja im se nudi.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock