'Nakon što je roditeljima rekla da se ide tuširati, našli su je mrtvu na podu, a pokraj nje je sjedila njezina 4-godišnja sestra', izvijestio je tako News. com.au. o smrti djevojčice Antonelle Sicomero iz Palerma, za koju policija sumnja da je umrla prihvativši izazov u ekstremnoj igri koja kruži TikTokom.

Antonellin je otac policiji samo rekao kako mu je jedna od kćeri rekla da Antonella sudjeluje u TikTok izazovu, a sicilijanska je policija uzela djevojčicin mobitel pa je u tijeku istraga na svim socijalnim mrežama na koje je bio povezan njezin TikTok profil.

Također, istražuju se svi videosadržaji koje je snimila svojim mobitelom i pozivi koje je prijateljima slala kao ulazak u igru.

Nakon što su djevojčicu dovezli u bolnicu u Palermu, s dijagnozom zastoja srca, liječnici su je pokušali oživjeti, no njezin je mozak već bio mrtav, a ona u stanju duboke kome.

Roditelji su, nakon njezine smrti, donirali njezine organe troje djece koja su životno ugrožena.

Otac je, potpuni slomljen, za talijanski medij  La Repubblica izjavio: 'Kako možete prihvatiti tako strašnu stvar, da vam je dijete umrlo zbog ekstremne igre na TikToku, ovo je strašno!'

No Antonella, nažalost, nije jedina žrtva ovog internet izazova, u studenome prošle godine medije je potresla vijest o smrti 12-godišnjeg dječaka iz Čilea kojeg su roditelji našli mrtvog u njegovoj sobi nakon što se priključio opakoj igri na TikToku, dok je njegov kompjutor još bio upaljen, s uključenim tajmerom na ekranu, što je navodilo da posumnjaju kako je bio pod pritiskom završiti izopačeni internet izazov.

Otac Luis Munoz i majk Katiuska Beltran tada su izjavili za TheSun kako se njihov sin Colbert psihički osjećao loše zbog lockdowna tijekom korona virusa pa je utjehu pronalazio u društvenim mrežama.

Stručnjaci neprestano upozoravaju roditelje na opasnosti koje se skrivaju na internetu zbog skrivenih identiteta, no u porastu je i broj online izazova i igara kojom djeca iz dosade ispunjavaju slobodno vrijeme, a radi se o također potencijalno opasnim izazovima.

Dio tih popularnih igara uključuje neku vrstu samoozljeđivanja, cyber nasilja ili dijeljena eksplicitnih fotografija, a dio javnosti i stručnjaka krivi ih za samoubojstva djece diljem svijeta.

Nažalost, zamka leži u tome što većina roditelja smatra da je njihovo dijete dovoljno inteligentno, upućeno ili osjetljivo da se u tako nešto ne upusti, no dječja psihologinja dr. Linda Papadopoulos, stručnjakinja koja podržava rad neprofitne britanske organizacije Internet Matters, upozorava da potcjenjuju moć manipulacije i pritisak koji djeca osjećaju kako bi bila dio online trendova.

‘Znamo da djeca silno žele sudjelovati u online aktivnostima s prijateljima iz škole, pogotovo preko praznika kad se ne vide svaki dan, a to prati želja za sudjelovanjem i strah da se nešto ne propusti. To je prirodno i normalno, ali roditelji moraju preuzeti odgovornost i pobrinuti se da su njihove aktivnosti na internetu sigurne. Savjetujem roditeljima da razgovaraju u miru s djecom o takvim izazovima te da im daju praktičan savjet što učiniti ako se susretnu s nekakvom neugodom, s nečime što uključuje rizik i koje su moguće posljedice’, rekla je Papadopoulos u intervjuu za Mirror, prije nekoliko godina kada je krenula pošast opasnih igara-izazova po društvenim mrežama.

Istraživanje organizacije Internet Matters otkrilo je da je više od polovice roditelja zabrinuto zbog utjecaja koji virtualni svijet ima na njihovu djecu, kao i zbog neprimjerenog sadržaja ili onog koji ih može ohrabriti na samoozlijeđivanje.

TikTok

Što možete učiniti da zaštitite svoje dijete na TikToku? Kako bi ova platforma bila što sigurnija za djecu, promijenite njezine postavke.

Privatni profil!

- Otiđite u Privacy > Privacy i Safety te potražite Discoverability na vrhu.

- Ispod toga vidjet ćete Private Account. Uključite tu opciju.

- TikTok vam preporučuje stranice mnogih korisnika kako bi cirkulacija vašeg videosadržaja bila što bolja; isključite tu opciju i taj račun se više neće preporučivati ostalim korisnicima

Isključite neželjene goste!

- Otiđite u Privacy i Safety > U Safety možete spriječiti ostale korisnike da komuniciraju s vama.

- Uglavnom je unaprijed uključena postavka Everyone, ali možete ju promijeniti u Friends ili je potpuno isključiti.

- Možete spriječiti komentiranje, reakcije, 'duete' i korisnike da vide koji vam se videosadržaji sviđaju, kao i poruke.

Uključite restrikcijski mod!

- Restrikcijski mod sprječava dolazak sadržaja koji nije namijenjen djeci.

- Naravno, ova opcija nije savršena i funkcionira kroz kompjutor-skening sustav – pa može proći neki prikriveni sadržaj.

- Možete namjestiti lozinku kako vaše dijete ne bi moglo promijeniti postavke.

- To ćete pronaći u Settings > Digital Wellbeing > Screen Time Management.

Tekst: S.M.

Foto: Shutterstock