Bebama je potreban san da bi mogle rasti i razvijati se. Novorođenčad obično spava 14 do 17 sati tijekom 24 sata, a obrasci spavanja mogu se razlikovati od bebe do bebe.

Tek rođene bebe obično spavaju u intervalima od po 2 do 3 sata. Ako vam se posreći, možda će spavati i četiri sata u komadu. Kada se bude, razlog je nova doza mlijeka. Nakon što se najede, ponovno će mu se javiti potreba za snom, a nakon nekoliko tjedana imat će potrebu za kratkom igrom, ako tako možemo nazvati ponašanje tako malene bebe. No, sve u svemu, već nakon sat vremena budnog stanja, bebe se umore i imaju potrebu za snom.

Ono što je specifično za novorođenčad, jednako se bude i danju i noću jer njihovi centri u mozgu koji razlikuju dan i noć još nisu razvijeni.

Tek rođene bebe ima dvije različite vrste sna - aktivan i pasivan san. Tijekom aktivnog sna bebe se kreću i stvaraju različite zvukove, a iz ovakvog sna lako ih se može probuditi.  Tijekom pasivnog sna, novorođenčad se ne miče i vrlo je tiha. Njihovo je disanje duboko i ritmično, a najčešće ih iz pasivnog sna nije lako probuditi niti uznemiriti.

Dok spavaju, bebe prolaze kroz cikluse spavanja. Svaki ciklus spavanja novorođenčeta ima i aktivan i pasivan san, a traje oko 40 minuta. Na kraju svakog ciklusa, bebe se nakratko probude. Ako se vaša beba probudi na kraju ciklusa, možda ćete joj morati pomoći da se prilagodi sljedećem ciklusu spavanja.

Tijekom noći u prvih nekoliko mjeseci života novorođenče se također budi nekoliko puta radi hranjenja, no nakon prva tri mjeseca učetsalost buđenja noću je manja, a noćni san može trajati i do pet sati u komadu.

Jedna je mama na TikToku otkrila razliku između aktivnog i pasivnog sna te pokazala kako ovu spoznaju okrenuti sebi u korist. Inače, majka četvero djece, ovaj je trik otkrila tek s četvrtim djetetom i kada je uvidjela kako 'pali', bilo joj je žao što nitko o tome nije pričao ranije jer se mogla poštedjeti neprospavanih noći i dana.

@hortonlane##takingcarababies knows so much when it comes to newborns! ##newbornsleeptips##learnontiktok##tiktokpartner##babyregistrymusthaves##newborncare♬ original sound - Chrissy Horton

'Da sam barem ovo znala ranije', počela je svoju objavu Chrissy Horton na TikToku, 'Recite mi da nisam jedini roditelj koji je upravo doznao ovo o spavanju i novorođenčadi', nastavila je, vidno frustrirana.

Za ovu spoznaju zahvalila je TikTokerici Takingcarababies koja navodno roditeljima otkriva mnoge tajne o bebama i koja je prava mama sveznalica.

'Govorila je o razlici između mirnog i pasivnog sna", počela je objašnjavati Chrissy. Bebe su u aktivnom snu 50% svog spavanja. Chrissy bi kod svoje djece, svaki put kad bi primijetila da se kao bebe meškolje u snu i ispuštaju zvukove, pomislila da su nezadovoljna pa bi ih uzimala na ruke. Naravno, tada bi ih probudila.

'Kada je beba u aktivnom snu, dajte joj nekoliko sekundi mira, nastavit će spavati', završila je svoj video Chrissy Horton.