Nakon što je devet mjeseci provelo u mračnoj (a ponekad i bučnoj) maternici, vaše je novorođenče uspostavilo vlastite cikluse spavanja, koji joj se čine prirodnima, čak i ako se vama čine čudnima. Baš kao što vam daje do znanja da je gladna u bilo koje doba dana i noći, i obrasci spavanja vaše bebe mogu se isprva činiti nasumični, mijenjajući se iz dana u dan. Bebe se ne rađaju znajući kako se uspavati ako su umorne ili kako se probuditi ako su se dobro odmorile.

Ako vaše novorođenče cijeli dan spava, a budno je cijelu noć, ili ako se učestalo noću budi, nemirno spava ili se rano budi, sve je to normalno. Njezini obrasci spavanja razvijat će se i mijenjati kako bude rasla.

Novorođenče do 3 mjeseca

Prvo, dobra vijest za iscrpljene roditelje: novorođenčad puno spava, 14 do 17 sati dnevno ili oko 70 posto vremena. No to drijemanje dolazi nasumično jer beba nema nikakav raspored, barem ne još. To ne znači da joj ne možete pomoći se odmori.

Ne može se uspavati. Beba se možda bori s odlaskom na spavanje jer ne voli svoj krevetić (ljuljanje u maminom zagrljaju je mnogo ljepše) ili joj nije ugodno biti na leđima. Ako je to slučaj, pokušajte je u krevetić spustiti pospanu, ali budnu, povijenu u dekicu s dudom, što joj može pomoći da se smiri i osjeća sigurnije.

U početku ćete morati dojiti svaka dva do tri sata, a bebe hranjene bočicom svaka tri do četiri sata pa ne očekujte ​​više od nekoliko sati sna odjednom.

Ako je beba starija, imajte na umu da grgljanje i gugutanje noću ne znači uvijek da mora jesti pa je ostavite nakratko i provjerite hoće li sama zaspati prije nego što išta poduzmete.

Ako se čini da novorođenče ne spava dovoljno duboko, možda mu nije potpuno ugodno čak i ako je krevetić savršeno namješten. U maternici je cijelo vrijeme bilo mračno pa bi beba mogla biti zbunjena ako oko nje ima svjetla ili aktivnosti. Rješenje je učiniti bebino okruženje što je moguće sličnijom maternici, sa zatamnjenim nijansama i aparatićem za umirujuće zvukove koji će potaknuti uspavljivanje. Provjerite i sobnu temperaturu. Idealna sobna temperatura za bebe je između 17 i 24 stupnjeva, bez obzira na godišnje doba.

To što novorođenče ne želi zaspati ne znači da nije umorno. Vjerojatno i želi. No umor je može razbuditi i otežati uspavljivanje. Najbolji način da riješite takvu situaciju je naučiti djetetove znakove pospanosti. Neka dojenčad trljaju oči šakama, zijevaju ili postaju nervoznija. Vaše bi moglo učiniti nešto drugo kao znak da je vrijeme za odmor. Ako se nevolje nastave, provjerite je li tijekom dana dovoljno spava

Beba 4 do 11 mjeseci

Do 4. mjeseca neke će bebe spavati oko pet do šest sati u komadu, ali to ne znači da se ritam ustalio u predvidljiv ciklus. Ako se beba još uvijek bori sa snom, rano se budi ili zamjenjuje noć i dan, vrijeme je da preispitate navike spavanja.

Bebi možete početi uvoditi rutinu spavanja u dobi između 4 do 6 mjeseci. Prije nego što se to dogodi, pokušajte organizirati svoje dane oko njezinih obrazaca spavanja i buđenja, što joj može pomoći u dugotrajnijem i kvalitetnijem snu. Evo glavnih problema sa spavanjem beba u ovoj dobnoj skupini i savjeta kako ih riješiti:

Problemi sa uspavljivanjem

Ako se beba noću diže u krevetiću, velike su šanse da je nešto muči. Pokušajte brzo provjeriti je li sita, je li joj promijenjena pelena i nosi li udobnu odjeću za spavanje? Pregledajte i njezino okruženje. Provjerite je li televizor isključen, ograničite interakcije i budite što je moguće tiši oko krevetića. Ako je ipak trebate nahraniti ili promijeniti pelenu ili odjeću, neka to bude tiho i mirno. Govorite tihim, smirujućim glasom i izbjegavajte raditi bilo što što bi je moglo razbuditi.

Česta noćna buđenja

Beba još uvijek treba puno sna, ali manje nego što je trebala kao novorođenče. Ako je budna usred noći i ne izgleda nervozno, jednostavno možda nije umorna. Ako je to slučaj, pokušajte skratiti duljinu njezina dnevnog sna. Dok je san tijekom dana važan dio bebina razvoja, skraćivanje dugih drijemanja tijekom dana, može joj pomoći da duže spava noću. Imajte na umu da to što se beba budi noću ne znači da je spremna za početak dana. Možda samo plače kako bi sagorjela malo viška energije prije nego što zaspi.

Nemir tijekom spavanja

Kad padne noć, pomozite bebi povezati pojam mraka s mirnim snom tako što ćete ugasiti svjetla u sobi gdje spava. Također, provjerite sobnu temperaturu. Osjećate se nemirno noću kad je u prostoriji prehladno ili pretoplo?  Tako je i vašoj bebi stoga pazite da soba bude u temperaturnim okvirima koje smo spomenuli. Na kraju, ne dopustite da je prestraše iznenadni zvukovi. Aparatić za ugodne zvukove iz prirode može pomoći u blokiranju onih nametljivih zvukova.

Odbijanje spavanja

Ako beba ne želi spavati, umorna je, ali možda nije dovoljno opuštena da bi mogla zaspati, nahranite je, pripremite toplu kupku, a zatim je stavite u krevetić. Zatvorite zastore, pjevajte joj i čitajte knjigu i time olakšajte djetetu da otplovi u zemlju snova. Ako to ne uspije, razmislite o tome kako da joj učinite dane malo aktivnijima dok je budna. Koju god aktivnost vaša beba voli, izvrsna je za sagorijevanje energije i pripremu za mirnu noć i dubok san.

Koja je razlika u spavanju beba i odraslih?

Odraslima je potrebno oko sedam do devet sati sna noću, a malo tko ima toliko vremena za spavanje. S druge strane, beba spava oko 14 do 17 sati u razdoblju od 24 sata kao novorođenče, a kad je veća, oko 10 do 12 sati noću plus spavanje danju.

Iako dojenčad velik dio dana provodi spavajući, nije to san kakav zamišljate. Aktivni san se smanjuje, a duboki san raste s godinama. Dojenčad nemirno spava jer polovicu provede u REM snu, ciklusu u kojem se događa sanjanje. U maternici, sa 28 tjedana, beba je vjerojatno gotovo sve vrijeme provodila u nervoznom REM snu, što objašnjava sve to ritanje i udaranje mame! Kad beba napuni 6 mjeseci, provodit će oko pola svog vremena u ne-REM snu, dubljem i tihom snu, koji ne uključuje toliko trzanja i kretanja. Za usporedbu, odrasli provode samo oko četvrtine svog vremena u REM snu i oko tri četvrtine u ne-REM spavanju.

Noćno buđenje

Dok odrasli mogu spavati u komadu tijekom noći i obično ne primjećuju da su se probudili, bebin ciklus spavanja je kraći. Česta prelaženja između REM i ne-REM sna i bebina fizička potreba za hranjenjem tijekom noći znači da će se noću vjerojatno potpuno ili djelomično probuditi nekoliko puta. Dobra vijest je da što je dijete starije, veća je vjerojatnost da će se lakše umiriti i zaspati.

Znojenje tijekom spavanja

Kad se odrasle osobe znoje tijekom sna, pretpostavljaju da nešto nije u redu. Kad se bebe znoje tijekom spavanja, to je često znak da duboko spavaju. Iako znojenje obično nije razlog za zabrinutost, pri uspavljivanju bebe pazite da nije pretoplo odjevena.

Koliko dugo pustiti bebu da spava, a da ne jede?

Novorođenče bi često trebalo jesti pa će možda biti potrebno probuditi ga  kako bi zadovoljilo svoje potrebe za kalorijama i hranjivim tvarima. Često hranjenje ključno je za rast i razvoj novorođenčeta. Odmah nakon rođenja, bebe gube do 10 posto svoje tjelesne težine i moraju je brzo vratiti.

Sa 4 do 6 mjeseci bebe su općenito udvostručile svoju težinu, a do svoga prvog rođendana čak su i triput teže od svoje porođajne težine. Imajte na umu da, iako se bebe često hrane, obično konzumiraju male količine u jednom obroku. Dijelovi i vrijeme spavanja povećavat će se kako beba raste pa:

  • novorođenčad hranite svaka dva do četiri sata
  • bebu od 2 mjeseca hranite svaka tri do četiri sata
  • bebu od 4 mjeseca hraniti svaka četiri sata
  • bebu od 6 mjeseci hranite se svakih četiri do pet sati
beba doji
Roditeljstvo je puno iznenađenja, a raspored spavanja bebe pritom nije iznimka. Vaše će dijete vjerojatno početi uspostavljati rutinu spavanja tek u dobi od 8 do 12 tjedana, a čak će se i tada njezin raspored spavanja vjerojatno promijeniti zahvaljujući razvojnim skokovima.

Međutim, kako beba postaje starija, počet će spavati dulje, sve dok njezin raspored spavanja ne bude u skladu s vašim. Izdržite, opet ćete prespavati cijelu noć u komadu, možda prije nego što i mislite!

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock