Bebe napreduju ako imaju ustaljenu rutinu. To je posebno važno kada je u pitanju njihov raspored spavanja. Kada bebe preskoče svoje uobičajeno vrijeme drijemanja ili odu spavati prekasno, moguće je da neće moći zaspati.

To se protivi logici koja nalaže da ćemo lakše zaspati kada smo umorni. Umjesto toga, preumorne bebe postaju razdražljive i teže će zaspati, što pokazuje koliko ih je važno uspavati na vrijeme.
Zabluda je da bebe mogu zaspati bilo gdje samo ako su dovoljno umorne. Međutim, san u pokretu, nije san koji pospješuje razvoj mozga. Riječ je o prekinutom snu koji nije ni približno dovoljno dug, a nakon buđenja, bebe su i dalje umorne. Većina beba najbolje spava, u mračnoj, tihoj sobi, gdje ostvaruju miran i kvalitetan san potreban tijelu za odmor i regeneraciju. Ako se propusti idealno vrijeme za spavanje, i bebe i roditelji plaćaju danak.

Što je razdoblje budnosti?

Vrijeme u kojem su bebe budne, dakle ono između drijemanja, vrijeme je tijekom kojega percipiraju, a njihov je živčani sustav vrlo stimuliran. Tada nisu umorne, nego su aktivne, angažirane i na svoj način sudjeluju u svijetu oko sebe.  
Prema liječniku Craigu Canapari, ovo stanje budnosti i angažiranosti, u stranoj literaturi nazvano i 'wake windows' nova je koncepcija koja pomaže roditeljima da lakše uspavaju svoje bebe tijekom dana ili uvečer. Smatra se da ako se znakovi pospanosti odmah prepoznaju pomoću znakova koje daje beba, nećete se morati boriti s djetetom da bi zaspalo. Umjesto toga, dojenčad će bolje spavati kada uspješno zaspe na kraju svojih razdoblja budnosti.

Vrijeme budnosti po mjesecima!

Vrijeme budnosti, naravno, razlikuje se od bebe do bebe, ali općenito, prema dobi, dajemo vam neke smjernice. Odstupanja neće biti prevelika, a nakon boljeg upoznavanja svoje bebe, sami ćete ih moći definirati. Kako se vrijeme budnosti bude bližilo kraju, obratite pažnju na znakove umora te krenite s umirivanjem i uspavljivanjem bebe.  

 • Bebice do 8. tjedna života spavat će češće, a vrijeme budnosti im je između 45 i 60 minuta.
 • Djeca  u dobi od dva do četiri mjeseca imaju vrijeme budnosti od 1,25 do 1,5 sati.
 • U dobi od četiri mjeseca vrijeme budnosti je od 1,5 do 2 sata.
 • Djeca u dobi od pet mjeseci imaju interval budnosti od 2 do 2,25 sata.
 • U dobi od šest mjeseci vrijeme budnosti je od 2 do 2,5 sata.
 • Djeca u dobi od sedam do osam mjeseci imaju interval budnosti od  2,5 do 2,75 sati.
 • U dobi od devet do 10 mjeseci vrijeme budnosti je od 2,75 do 3,5 sata.
 • Djeca u dobi od 11 do 18 mjeseci imaju interval budnosti od 3 do 4 sata.
 • Do druge godine života djeca mogu aktivno biti budna između 4 i 6 sati.
 • Djeca starija od dvije godineu aktivno budnom stanju su 6 ili više sati, ovisno o intenzitetu aktivnosti i angažmana.

Ovo je, naravno, samo smjernica. Svaka beba je drugačija i ima različite potrebe za spavanjem. Kao takvi, njihovi intervali budnosti mogu odstupati od navedenog. Tek kada počnete uočavati znakove umora, moći ćete odrediti i intervale budnosti, a prema liječniku Craigu Canapari, većina je roditelja tada riješila probleme sa uspavljivanjem kod svojih beba. Dakle, samo ih počnete uspavljivati pretkraj intervala budnosti.  

Neutješan plač: Kada se vaša beba osjeća loše, osjećate se i vi. Ako beba neutješno plače, pokušajte otkriti uzrok. Prvo provjerite ima li temperaturu, je li gladna, je li joj mokra pelena, treba li podrugnuti. Pokušajte ostati mirni i vjerujte svojim instinktima. Znakovi za posjet liječnikju su: promjena apetita, letargija, problemi s disanjem, osip – posebno ako se brzo širi, visoka temperaturau i nedostatak mokrih pelena.
Shutterstock Neutješan plač: Kada se vaša beba osjeća loše, osjećate se i vi. Ako beba neutješno plače, pokušajte otkriti uzrok. Prvo provjerite ima li temperaturu, je li gladna, je li joj mokra pelena, treba li podrugnuti. Pokušajte ostati mirni i vjerujte svojim instinktima. Znakovi za posjet liječnikju su: promjena apetita, letargija, problemi s disanjem, osip – posebno ako se brzo širi, visoka temperaturau i nedostatak mokrih pelena.

Kako znati da je beba umorna?

Bebe roditeljima daju vrlo jasne znakove da su umorne i da je vrijeme za spavanje. Na roditeljima je da prepoznaju koji su to znakovi, kako se vrijeme za uspavljivanje ne bi preskočilo, a bebe postale razdražljive.

Obratite pozornost na sljedeće signale:

 • zijevanje
 • zurenje u daljinu
 • treperenje kapaka
 • zatvaranje šaka
 • trzanje
 • sisanje prstiju ili ruke

Kada se pojave ovi znakovi, što prije 'strpajte' svoje maleno zlato na spavanje. Ako ih propustite, teže ćete uspavati bebu. Kada propustite signale za uspavljivanje, bebe postaju preumorne, razdražene i često neutješne. Kada su preumorne, ne samo što ih je teško uspavati, već je i njima teško ostvariti miran i čvrst san. Što duže vaša beba ne spava tako da joj san zadovolji potrebe mozga i tijela, i vama i njoj bit će teže uspostaviti normalan ritam spavanja.