Bol u dojkama jedan je od ranih simptoma koji upućuju na to da ste trudni čak i prije nego što napravite test. Dok se vaši mišići opuštaju, grudni koš se širi, želudac rasteže i unutarnji organi pomiču, grudi rastu i mijenjaju se kako bi vas pripremile da nahranite svoje dijete kada se rodi. Međutim, rast grudi tijekom trudnoće nije uvijek ugodno iskustvo. Većina žena žali se na bolove, no razina nelagode varira.

Kao i kod gotovo svih ostalih simptoma povezanih s trudnoćom, osjetljivost grudi tijekom trudnoće pripisuje se dvama glavnim krivcima, estrogenu i progesteronu. Isti hormoni koji su uzrokovali stvaranje vaših grudi kad ste bili u predpubertetu sada se aktiviraju kako bi vas pripremili za laktaciju. Oni osiguravaju da se vaši mliječni kanali prošire i da vaše dojke dobiju dovoljno krvi. Bol u prsima u ranoj trudnoći je uobičajena, jer većinu promjena doživljavate u prvom tromjesečju, odnosno između drugog i četvrtog tjedna nakon začeća.

Prvo tromjesečje

1.-3. tjedan

Promjene na grudima počinju čim dođe do implantacije. Tijekom drugog tjedna događa se mnogo promjena, a osjetit ćete povećanu osjetljivost, posebno na stranama gdje su unutarnje mamarne arterije. Mliječni kanali i alveolarni pupoljci brzo rastu u tom razdoblju.

4.-6. tjedan

U tom su razdoblju vidljive promjene na bradavicama. Povećana opskrba krvlju uzrokuje osjećaj peckanja oko bradavica. Promjene temperature također mogu izazvati peckanje. Na kraju ove faze, pojačana pigmentacija učinit će da vaše areole budu tamnije, a bradavice istaknutije.

7.-9. tjedan

U sedmom tjednu grudi počinju rasti jer se masnoća nakuplja, a mliječni kanali nastavljaju rasti. Lobule formiraju rastuće alveole, čineći ih bolnima i osjetljivima. Montgomeryjeve žlijezde ili mali prištići oko areole pojavljuju se oko 8. tjedna. Do 12. tjedna, tamne areole su okružene drugom areolom svjetlijeg tkiva.

10-12. tjedan

Ovo je razdoblje kada bradavice potpuno vire, a razliku ćete svakako primijetiti, pogotovo ako vam je prva trudnoća.

Kako se grudi mijenjaju u trudnoći
Shutterstock 

Drugo tromjesečje

13.-15. tjedan

U tom razdoblju grudi mogu rasti i postati osjetljivije. Areole (tamnije područje oko bradavica) mogu potamniti i postati veće. Bradavice mogu postati istaknutije i osjetljivije.

16.-18. tjedan

Do 16. nedelje, mnoge žene doživljavaju curenje kolostruma, žućkaste tekućine koja je preteča majčinog mlijeka. Montgomerijeve žlijezde, male izbočine na areolama, mogu postati uočljivije. Vene na grudima su istaknutije.

19.-21. tjedan

Grudi se mogu nastaviti povećavati, postaju teže. Areole na dojkama mijenjaju se tijekom trudnoće i postaju istaknutije. Na grudima se zbog brzog rasta mogu pojaviti strije.

22.-24. tjedan

Do 22. tjedna grudi su obično osjetno veće nego prije trudnoće. Montgomeryjevi tuberkuli mogu postati izraženiji . Neke žene mogu osjetiti povećanu osjetljivost bradavica.

Kako se grudi mijenjaju u trudnoći
Shutterstock 

Treće tromjesečje

Evo tjednog pregleda promjena na dojkama u trećem tromjesečju:

25.-27. tjedan

Grudi su možda dosegle svoju najveću veličinu i težinu tijekom ovih tjedana. Areole oko bradavica nastavljaju tamniti i postaju sve izraženije. Vene na prsima mogu postati vidljivije. Neke žene mogu osjetiti peckanje ili svrbež u grudima zbog rastezanja kože.

28.-30. tjedan

Do 28. tjedna curenje kolostruma može postati češće. Grudi su još teže i punije. Bradavice mogu postati osjetljivije. Strije na prsima su izraženije.

31.-33. tjedan

Dojke se mogu nastaviti pripremati za dojenje, s povećanim protokom krvi i razvojem žlijezda. Bradavice mogu postati uspravnije i osjetljivije. Neke žene mogu osjetiti promjene u veličini i obliku dojki dok se pripremaju za proizvodnju mlijeka. Kako hormoni trudnoće fluktuiraju, neke žene mogu primijetiti varijacije u osjetljivosti dojki.

34-36. tjedan

Dojke još mogu proizvoditi kolostrum, što znači da se pripremaju za dojenje. Osjetljivost bradavica može ostati ista ili se povećati. Grudi mogu biti teške i nekim ženama uzrokovati nelagodu u leđima. Promjene na koži, poput potamnjelih areola i strija, mogu postojati.

Uobičajene promjene dojki u trudnoći

Dok se glavne promjene događaju tijekom prvih 12 tjedana, razvoj grudi nastavlja se tijekom cijele trudnoće i obilježen je sljedećim promjenama:

1. Rast grudi

Povećanje grudi je najuočljivija promena tokom trudnoće, ali obrazac rasta može se razlikovati od žene do žene. Dok neke žene doživljavaju spor i stabilan rast, druge vide nagle skokove. Ako vam je to prva trudnoća, možda ćete otkriti da vam se veličina grudnjaka povećala za čak jednu veličinu, a vaše grudi su punije i teže. Naglo povećanje veličine rasteže vašu kožu i može izazvati svrab. Nije neuobičajeno da se pojave strije, ali one su uglavnom privremene i ne morate previše brinuti zbog njih.

2. Osjetljivost dojki

Bol ili osjetljivost dojki najuočljiviji su tijekom prvog tromjesečja i obično nestaju kako se približava drugo tromjesečje. Uzrokovana povećanjem hormona, bol može učiniti normalne dnevne aktivnosti neugodnima.

3. Vidljive vene

Pojačani protok krvi u tijelu tijekom trudnoće može dovesti do pojave vidljivih vena na nježnoj koži grudi. Ovo stanje je privremeno, a vene se obično vrate na svoju normalnu veličinu nakon poroda ili nakon prestanka dojenja.

Kako se grudi mijenjaju u trudnoći
Shutterstock 

4. Kvržice i izbočine

Neke žene mogu primijetiti pojavu kvržica u dojkama. Iako je većina njih benigna, dobro je provjeriti ako primijetite promjene ili nove kvržice. Većina kvržica uzrokovana je galaktokelama (cistama ispunjenim mlijekom), fibroadenomima (fibroznim tkivom) ili cistama.

5. Promjene na bradavicama u trudnoći

Trudnoća uzrokuje povećanje pigmentacije u vašim bradavicama, koje se nazivaju i areola. Promene u trećem tromesečju uključuju povećanje veličine bradavica i pojavu Montgomerijevih tuberkula.

6. Montgomeryjeve žlijezde

Pojavljuju se kao mali prištići oko areole, te su izbočine nazvane po irskom opstetričaru koji ih je prvi primijetio. Broj kvržica je različit za svaku ženu. Vjeruje se da ti kvržice imaju zaštitnu funkciju jer izlučuju masnoću koja održava areolu vlažnom i ublažava bolne bradavice tijekom trudnoće. Oduprite se porivu da ih dodirnete ili biste mogli završiti s infekcijom .

7. Curenje iz grudi u trudnoći

Curenje grudi je česta pojava, čak i u 16. nedelji trudnoće. Dok se mlečni kanali pripremaju za svoj zadatak nakon porođaja, iz njih curi kolostrum, tečnost boje slame. Kolostrum je ono što vaša beba treba da pije odmah nakon rođenja, jer je bogat antitelima koja štite vaše novorođenče.

8. Galaktoreja

Dok je određeni stupanj curenja iz dojke (kolostrum) uobičajen tijekom trudnoće, galaktoreja je rjeđe stanje u kojem žena doživljava proizvodnju mlijeka iz dojke tijekom trudnoće. Hormonska neravnoteža ili određeni lijekovi mogu uzrokovati te se trebate posavjetovati s liječnikom.

9. Polimastija ili prekobrojne bradavice

U rijetkim slučajevima, neke žene mogu imati dodatno tkivo dojke ili dodatne bradavice (prekobrojne bradavice) koje postaju uočljivije ili čak razviju sposobnost proizvodnje mlijeka tijekom trudnoće. Ovo stanje je poznato kao polimastija ili politelija. Obično ne predstavlja zdravstveni rizik, ali može zahtijevati praćenje ili liječenje ako se pojave komplikacije.

Izvor: Yumama