Promjene na grudima mogu vam ukazati na ranu trudnoću čak i prije negoli je vrijeme da napravite test na trudnoću.

Mnoge su majke tek nakon što su doznale da su trudne, povezale promjene koje su primijetile na grudima s ranom trudnoćom. I sve do trenutka dok nisu ugledale dvije crtice na testu, bile su uvjerene da su u PMS-u.

1. Bolne, osjetljive i teške

Bol ili osetljivost u grudima mogu biti jedan od najranijih simptoma trudnoće. Promjene na grudima počnu već u prvome ili drugome tjednu nakona začeća. Hormoni trudnoće mogu dovesti do otečenih i bolnih grudi. Možete osjećati da su punije, teže i osjetljive na dodir.

2. Vidljive vene

Još jedan od prvih znakova trudnoće su vene na grudima. Naime, zbog promjena na koje se tijelo priprema povećan je dotok krvi u grudi.

3. Bradavice svrbe, tamnije su i ispupčene

Bradavice se također mijenjaju u ranoj trudnoći. Osim što su bolne na dodir, mogu vas svrbjeti ili peckati, a areole postaju tamnije nego inače.

Simtomi koji se pojavljuju u drugom tromjesečju

No nakon pozitivnog testa na trudnoću, promjene na grudima su sve očitije, pogotovo ulaskom u drugo tromjesečje, od 14. do 27. tjedna.

Promjene na areolama

Sada su promjene na areolama vidljive, one su sve veće i tamnije. Promjena je posljedica hormonskih promjena. Kod nekih žena areole se nakon razdoblja dojenja vraćaju na boju prije trudnoće, a kod nekih ostaju i dalje tamnije

Trudnoća uzrokuje pojavu malih, bezbolnih kvržica na areolama. Riječ je o žlijezdama koje 'podmazuju' grudi i potiču lakše dojenje.

Iscjedak iz bradavica

Neke žene mogu imati iscjedak iz bradavica, a u nekih se pojavljuje tek u trećem tromjesečju trudnoće. Iscjedak se može pojaviti u bilo kojem trenutku, ali vjerojatnije pri stimulaciji grudi. Riječ je o kolostrumu, ili prvome mlijeku, koje sadrži majčina antitijela. 

Lučenje kolostruma i trudnoći
Shutterstock 

Kvržice na dojkama

Da, tijekom trudnoće mogu se pojaviti kvržice na grudima. Obično, te kvržice nisu razlog za zabrinutost jer je zapravo riječ o  začepljenim mliječnim kanalićima.