Curenje mlijeka za vrijeme trudnoće može izgledati neobično, ali riječ je o uobičajenoj situaciji budući da se u dojkama počinje stvarati kolostrum kao priprema za dojenje. Kolostrum je nutritivno bogatiji od sazrelog mlijeka i sadrži niz antitijela koji bebe štite od infekcija i pomažu im u razvijanju imunološkog sustava. Pri kraju trudnoće, moguće je da malo kolostruma krene curiti iz bradavica.

Stvaranje kolostruma

Oko petog ili šestog tjedna trudnoće, grudi postaju teže, natečene i bolne na dodir. Bradavice mogu postati tamnije, a na njima se javljaju i male kvržice, poznatije kao Montgomeryjeve žlijezde.

Za promjene u grudima i mliječnim žlijezdama zaslužni su hormoni estrogen i progesteron, koji pripremaju tijelo na stvaranje mlijeka prije nego beba stigne. Između 12. i 16. tjedna trudnoće počinje se proizvoditi kolostrum, ali njegovo curenje uglavnom se ne događa prije trećeg tromjesečja, piše Healthline.

Takva curenja nisu velika, već se pojavljuju u obliku bjelkastih i žućkastih kapljica kolostruma na bradavicama. Često je to mlijeko osušeno i zgrušano unutar bradavice ili na grudnjaku.

Je li normalno da mlijeko curi u trudnoći
Shutterstock 

Ne ignorirajte ove simptome

Ako primijetite curenje mlijeka za u trudnoći, nema razloga za paniku. Količina mlijeka koja iscuri neće utjecati na vašu zalihu kad se beba rodi.

Ipak, ako primijetite krv u iscjetku iz bradavice, svakako se obratite liječniku. Također, nemojte ignorirati simptome kao što su toplina i crvenilo u grudima, mjehurići i ljuštenje kože s bradavica te promjena oblika bradavice.

U rijetkim slučajevima ovi simptomi mogu ukazivati na rak dojke. Ipak, većina je promjena na dojci, kao što su tamnjenje areole oko bradavice, povećanje veličine grudi, curenje mlijeka i osjetljivost, uobičajeno za trudnoću.