Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada očekivati povratak dojki u normalu nakon dojenja?

Bolne bradavice, mlijeko koje curi, iscjedak... Što vas treba zabrinuti, a što ne?

 žena leži na krevetu u grudnjaku nakon dojenja

Rađanje djeteta ima velik utjecaj na žensko tijelo pa tako i na grudi. Tijekom dojenja grudi postanu veće, a mnoge žene žale se da im grudi nakon trudnoće i dojenja više nemaju oblik kakav su imale prije trudnoće. Kod nekih žena grudi još dugo nakon dojenja ostanu velike što ih brine. Moguće je i da bradavice i areole postanu tamnije, a zbog pada imuniteta ili hormonske neravnoteže može doći i do razvoja gljivične infekcije.

Evo što

dojiljama savjetuje Jennifer Grant, ginekologinja iz znamenite bolnice Beacon u

Dublinu (Irska).

"Ima mnogo faktora koji utječu na uspješno dojenje. Iako sam veliki pobornik dojenja, ženama koje ne mogu dojiti uvijek kažem da se ne trebaju osjećati krive jer su mnoge generacije beba u potpunosti hranjene na bočicu i ništa im se zbog toga nije dogodilo.

Djeca koja

su na prsima svakodnevno trebaju uzimati vitamin D, a same dojilje kalcij s

dodatkom vitamina D.

Prvih

nekoliko tjedana dojenja najteži je period. Ako vas bole grudi, vašoj bebi prvo

ponudite manje bolnu dojku. Prvi hvat je najsnažniji, pa bi mogao uzrokovati

najviše boli. Nakon nekog vremena sve će se ustabiliti, a i beba će hvatati

manje agresivno.

Ponekad uzrok bolnim bradavicama može biti i gljivična infekcija. Kao i za druge oblike gljivičnih upala na koži, krema protiv gljivica uklonit će upalu ako se ona zadržala samo na manjem području. Ako se upala proširila, razgovarajte s liječnikom o prikladnoj terapiji za vas i vašu bebu, budući da se gljivice vjerojatno nalaze i u bebinim ustima.

Ako vam još dugo nakon dojenja povremeno „curi“ mlijeko, posebice tijekom ili nakon tuširanja toplom vodom, ili primjećujete mrlje od mlijeka na grudnjaku, to nije ništa neuobičajeno. Mrlje od mlijeka možete primjećivati još dugi niz godina.

Budite oprezni i reagirajte na svaku promjenu na bradavici (u izgledu ili osjećaju bradavice uvučena bradavica ili areola, naborana ili ljuskava, izgled narančine kore).

Jednako tako obratite pažnju i na promjene na samim dojkama, posebice ako primijetite da se dojka naborala, kao i na bezbolne kvržice u dojci veličine graška ( napipati ih možete tijekom samopregleda). Ako primijetite bilo koji od gore navedenih simptoma, ili primijetite da vam iz dojke curi smeđi iscjedak ili čak krv, svakako posjetite liječnika opće prakse i tražite ga da vas pošalje na ultrazvuk dojki (ako ste mlađi od 35 godina) ili mamografiju ako ste stariji od 35 godina.

Ako postoji obiteljska anamneza rane menopauze, ili je vaš menstrualni ciklus postao neredovitiji, trebali biste istražiti simptome perimenopauze i provjeriti razinu FSH (folikulostimulirajući hormon), hormona štitnjače i prolaktina.

Tekst: I. K.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije