Ako se želite opustiti, kupka je idealna za to. Opuštajući učinak na mišiće i podizanje raspoloženja nadaleko je poznat, a namakanje u toploj vodi i te kako stvara ugodu, posebice ako ste promrzli i trebate se ugrijati. Stoga, možda ćete teško prihvatiti činjenicu da vruća kupka u trudnoći nije toliko poželjna i da može izazvati probleme.

Što se događa u vrućoj kupki?

U trudnoći ćete se morati odreći nekih navika i aktivnosti u kojima ste posebno uživali, a jedna od njih je i vruća kupka. No u te aktivnosti se ubrajaju saune i kupelji, posebno u prvom tromjesečju trudnoće, zbog povećane opasnosti od pojave prirođenih mana kod djeteta i mogućih spontanih pobačaja. Naime, vrlo tople kupke mogu povisiti tjelesnu temperaturu i tako sniziti arterijski tlak te narušiti cirkulaciju u posteljici.

trudnica na laptopu sjedi na krevetu
Shutterstock 

Poznato je i da tlak kod uredne trudnoće opada pa trudnice mogu nakon tople kupke osjetiti mučninu, vrtoglavicu ili čak gubitak svijesti. I vaša koža trpi jer je pretopla voda može isušiti, stoga takve kupke trebate izbjegavati ako vam je koža ionako suha ili ste skloni dermatitisu.

Kraće opuštanje u kadi je ipak moguće!

Ipak, kupke se ne morate potpuno odreći. Važno je pripaziti da temperatura vode ne prelazi 38,5 °C i da se u kupki ne zadržavate dulje od 15 minuta. Iz takve kupke i dalje crpite mnoštvo blagodati jer opušta mišiće, smanjuje otečenost ruku i nogu, povećava količinu plodne vode, sprečava prijevremene trudove, ali i pomaže da se opustite i oslobodite napetosti i briga koje vam možda izaziva trudnoća.