Svima je dobro poznato da hrana koju jedemo u trudnoći utječe na razvoj bebe, ali znate li da podjednako utječe i piće koje pijete? Važno je u trudnoći ostati hidriran i povećati unos tekućine biste podržali trudnoću i razvoj bebe.

Pijuckanje vode može biti jedan od najjednostavnijih koraka koje možete poduzeti za zdravu trudnoću. Voda za piće:

  • Dobra je općenito za vaš organizam.
  • Smanjuje otečenost u trudnoći.
  • Pomaže kod zatvora i hemoroida.
  • Smanjuje urinarne infekcije.

Koliko vode za piće je potrebno tijekom trudnoće?

Preporuka je da trudnice u prosjeku piju 10 čaša vode ili drugih napitaka svakog dana. Potrebe za vodom se razlikuju ovisno o razini aktivnosti, tromjesečju trudnoće i vremenskim uvjetima.

Najbolji način da utvrdite uzimate li dovoljno vode je boja vašeg urina koja treba biti svjetložuta ili bezbojna, a samo povremeno trebate da osjetiti žeđ.

shutterstock_292331807.jpg
Shutterstock 

Voda je idealan napitak, ali mlijeko, sok i čaj računaju se kao tekućina. Međutim, imajte na umu da je sok pun šećera i dodatnih kalorija pa ga ne treba puno konzumirati. Ograničite unos kofeina u kavi, čaju i gaziranim pićima, a trudnicama se savjetuje da ne unose više od jedne šalice kave dnevno.

Prvo tromjesečje

Vaša potreba za vodom povećava se tijekom trudnoće, tako da možda nećete morati previše razmišljati o količini vode na samom početku trudnoće. Ali ako imate jutarnje mučnine popraćene povraćanjem, važno je unositi dovoljno tekućine. Vaše tijelo gubi vodu i elektrolite kada povraćate, što može prouzročiti dehidraciju, pa ako imate takve simptome, pijte više tekućine nego inače tijekom dana.

Drugo tromjesečje

Do drugog tromjesečja mučnina i povraćanje su već iza vas. Uz to, kako se povećava volumen krvi, povećava se i potreba za vodom. Iako 10 čaša vode može izgledati kao težak zadatak, to je izvodljivo ako u danu svako malo uzmete manju količinu vode. Ako vam ne odgovara okus vode, dodajte joj dodate krišku limuna ili limete.

Treće tromjesečje

Volumen krvi dostiže svoj vrhunac u razdoblju od 32. do 34. tjedna trudnoće, povećava se za 50 do 60 posto u odnosu na razdoblje prije začeća. Zbog toga je važno da ostanete hidrirani u posljednjem tromjesečju, pogotovo zato što dehidratacija može izazovati lažne kontrakcije.

Iako vjerojatno ne morate voditi evidenciju o unosu vode, dobra ideja je držati bocu vode pokraj sebe i piti prije nego što uopće i osjetite žeđ.