Bebe u maternici vode svoj život. Njihova osjetila se iz tjedna u tjedan razvijaju pa tako osjećaju okuse i čuju. Bebe se čak igraju pupčanom vrpcom i sanjaju. Plaču. Nerođene bebe kroz majčino tijelo primaju svakakve podražaje i na njih reagiraju.
Što mama više uživa u trudnoći, i bebica je sretnija. No možete i vi utjecati na bebino zadovoljstvo ako znate u kakvim podražajima uživaju.

1. Slatki okusi

Bebe počinju razlikovati okuse od 13. do 15. tjedna trudnoće. Amnionska tekućina ima okus hrane koju jede mama, a bebe je gutaju pa se tako navikavaju na različite okuse.

Bebe posebno vole slatko, što je logično, jer je i majčino mlijeko slatkastog okusa pa se već u maternici pripremaju za dojenje.

2. Tople kupke

Kada su bebe dovoljno velike da budu pritisnute na kožu mamina trbuha, mogu osjetiti i promjenu vanjske temperature. Zato im je vruća kupka neugodna, a može biti i opasna. Topla kupka, naprotiv, čini bebu smirenom i opuštenom.

trudnica sjedi na kadi punoj pjene
Shutterstock 

Zvuk tekuće vode može pomoći vašoj bebi da se opusti, a kako bi ugođaj bio još bolji, tušem polijevajte trbuh toplom vodom.

3. Dodirivanje i češkanje trbuha

Receptori za dodir počinju se razvijati oko 8. tjedna trudnoće, a oko 20. tjedna bebe su dovoljno velike da osjete dodir izvana. U tom razdoblju mogu uživati u češkanju i milovanju trbuha.

Ovo je super način povezivanja pa i tata može biti uključen. Koristite ulja ili kreme za masažu te laganim pokretima milujte trbuh uz ugodnu i opuštajuću glazbu.

4. Slušanje glasa

Od 25. i 26. tjedna bebe počinju reagirati na buku koju čuju izvan maternice, a budući da vaš glas najjasnije čuju, nauče ga prepoznati. To im daje osjećaj sigurnosti i umiruje ih pa slobodno razgovarajte ili pjevušite svojoj bebi.

Bebe vole slušati druge glasove, posebno tatin, jer lakše razlikuju dublje tonove.

5. Slušanje glazbe

Prenatalna glazba ima nekoliko prednosti. U slučaju majke, proizvodi hormon serotonin i potiče oslobađanje endorfina, koji se također prenose na bebu. U slučaju bebe, glazba stimulira osjetila i potiče razvoj mozga.

Slušajte glazbu, jer je vaša beba može čuti baš kao i vi.

6. Redovita tjelovježba

Tjelovježba tijekom trudnoće trebala bi biti sigurna, primjerena i odobrena od strane liječnika.
Kardio vježba je najbolja vrsta aktivnosti u ovom razdoblju. Bebino srce se bolje razvija i dobivaju više kisika ako njihove mame redovito vježbaju.

trudnica vježba pilates loptom
Shutterstock 

7. Vaša razdoblja odmora

Razdoblja vašeg godišnjeg odmora najbolji su trenuci zabave! U vrijeme kada se vi odmarate, bebe su zauzete, jer im niti jedna vaša dnevna aktivnost, pokret i rutina ne daju priliku za toliko kretanja kao kada vi mirujete.

Tada počinju vježbati akrobacije i uvježbavati nove pokrete. Takvi nastupi ne traju dugo. Pretkraj trudnoće beba će se kretati 70 do 90 minuta dnevno pa će režim kretanja dobiti neke obrasce.

8. Mamin smijeh

Mamino smijanje, zbog rada trbušnih mišića i dijafragme, na bebe djeluje kao da su na trampolinu, i to im je zabavno. No i hormoni sreće, koji se oslobađaju kada se majka osjeća odlično, utječu na to da i beba uživa. Stoga, buduće mame, uživajte u trudnoći i smijte se što češće.