Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RIJEČ JE SAMO O SEKUNDAMA: Istraživanja pokazala da odgađanje rezanja pupkovine donosi brojne dobrobiti za bebu

Presijecanje pupkovine je zadnji korak fizičkog odvajanja mame i bebe. No treba li taj korak požuriti ili malčice odgoditi, evo što kažu studije

 presijecanje pupkovine Izvor: Shutterstock

Presijecanje pupkovine važan je dio poroda. To je posljednji korak u tranziciji vašeg djeteta iz udobnog života u maternici u novi život i sve je više dokaza da odgađanje presijecanja pupčane vrpce može biti od velike koristi za vašu bebu, pa čak ako ga odgodite na samo nekoliko minuta.

Što je pupkovina?

Formira se oko petog tjedna trudnoće i na kraju doseže duljinu do 2 metra, a kroz nju vaša beba prima krv bogatu hranjivim tvarima i kisikom i šalje ugljični dioksid i otpadne tvari natrag u vaše tijelo iz kojeg se potom eliminiraju.

Pupkovina se proteže od središnje točke u trbuhu bebe do posteljice, koja upravlja protokom molekula i krvnih stanica u oba smjera. Sve dok je pupkovina vezana za bebu, a posteljica čitava, ova važna izmjena se nastavlja.

Koliko dugo čekati prije rezanja pupkovine?

Presijecanje pupkovine bila je jedna od prvih stvari koja se radila čim se beba rodi. Bilo vaginalno ili carskim rezom, to je bilo izvedeno unutar 15 do 20 sekundi od rođenja.

No, sada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), preporučila odgodu rezanja pupkovine za većinu donošenih i nedonoščadi, bez obzira na to jesu li rođena vaginalno ili carskim rezom, od jedne do tri minute nakon rođenja.

Koje su prednosti odgođenog presijecanja pupkovine?

Početkom 2000-ih, istraživači koji su proučavali nedonoščad, shvatili su da ostavljanje pupkovine 45 sekundi, umjesto uobičajenih 15 ili 20, smanjuje mogućnost da će ove malene bebe kasnije trebati transfuziju krvi. Uostalom, svaka sekunda ili minuta u kojoj pupkovina ostane pričvršćena, dodatno je vrijeme za isporuku mamine krvi u djetetovo tijelo.

Godine 2013., pregledom ovih studija otkriveno je da je novorođenčad, čija je pupkovina prerezana više od minute nakon rođenja, imala višu razinu hemoglobina i željeza, molekula potrebnih za kvalitetan napredak djeteta.
Pokazalo se da su bebe u skupini kojima je kasnije prerezna pupkovina imale manji rizik od nedostatka željeza ili anemije.

 Druge su studije otkrile da je odgođenim rezanjem pupkovine, smanjena razna upala kod beba, a studija iz 2015. pokazala je da su djeca, posebno dječaci, čije su vrpce kasnije prerezane, imala bolje motoričke i socijalne vještine sa 4 godine.

Koji su rizici odgođenog presijecanja pupkovine?

Srećom, nema mnogo rizika od odgođenog presijecanja pupkovine. No moglo bi doći do blagog porasta slučajeva žutice, stanja uzrokovanog prekomjernom razinom bilirubina. Rješenje za žuticu u ovom slučaju bila bi fototerapija, izlaganje bebe svjetlu.

No, neće svatko moći odgoditi rezanje bebine pupkovine. Krvarenje kod majke, problemi s placentom ili krvarenje povezano s abrupcijom posteljice ili previjanjem posteljice, neke su od komplikacija koje mogu isključiti odgođeno presijecanje pupkovine. A ako je pupkovina vaše bebe zapetljana ili počne izlaziti prije bebe, liječnici će je morati odmah prerezati.
Isto tako, ako beba ima problema s disanjem, važno je odmah prerezati pupčanu vrpcu kako bi beba mogla dobiti svu potrebnu pomoć.

Kada razgovarati sa svojim liječnikom?

Ako želite odgoditi presijecanje bebine pupkovine nakon rođenja, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom. Ako pak planirate pohraniti matične stanice iz pupkovine, prikupljanje krvi iz pupkovine može se obaviti nakon što pupkovina prestane pulsirati. Znači i u tom slučaju se može odgoditi presijecanje, a vaš bi mališan mogao požnjeti mnoge pogodnosti u godinama koje dolaze.

Možda će vas zanimati

Najnovije