Trudnoća je popraćena raznim tegobama, a najčešće su mučnine, zatvor, proljev ili nadutost. Za ovakve probleme rješenje često pronalazimo u prirodi.  

No kako za trudnice ponekad vrijede i drugačija pravila, s prirodnim pripravcima, baš kao i s lijekovima. trebate biti oprezni. Evo s kojim biljkama trebate biti oprezni, a koje u potpunosti izbjegavati.  

Stolisnik

Ova moćna biljka konzumira se kao čaj i tinktura, a jedna je od poznatijih saveznica za vrijeme menstruacije. Stolisnik je prirodni spazmolitik, što znači da ublažava grčeve, probavne i menstrualne, a ima i protuupalno djelovanje.

Pomaže smanjiti i velika menstrualna krvarenja uzrokovana fibroidima, endometriozom ili cistama, a pomaže ublažiti simptome iritabilnog crijeva i dispepsije.

Ipak, trudnicama se savjetuje da ga izbjegavaju zbog njegove sposobnosti da opušta mišiće maternice, što može uzrokovati pobačaj.

Majčina dušica

Posebno je poznata po svom blagotvornom djelovanju na želudac i crijeva budući da olakšava grčeve, pozitivno djeluje na peristaltiku crijeva, otklanja nadutost i smanjuje plinove. Majčina dušica djeluje i antibakterijski pa je njezina primjena česta i u obliku čaja, tinkture te začina.

Liječnici je ne preporučuju do 16. tjedna trudnoće jer može uzrokovati kontrakcije maternice i stvoriti rizik za pobačaj. U kasnijoj trudnoći dozvoljena je u manjim dozama te uz obavezno konzultiranje s liječnikom ili fitoaromaterapeutom.

Trudnice koje imaju problema s krvnim tlakom, srcem, bubrezima ili imaju bolesti endokrinog sustava trebaju je u potpunosti izbjegavati.

Biljka aloe vera u tegli
Shutterstock 

Aloe vera

Sluzasti sok koji nastaje iz ove dragocjene biljke ima snažno antibakterijsko djelovanje i koristi se kao pomoć kod raznih oboljenja, a ponajviše kod probavnih tegoba kao što su žgaravica i čir na želucu.

Aloe vera u ranoj trudnoći može pomoći ublažiti mučnine i osnažiti imunitet, ali nikako se ne smije uzimati bez konzultacija s liječnikom budući da u krivim dozama može uzrokovati kontrakcije maternice te smanjiti razine šećera u krvi što može voditi u vrtoglavice i slabost.

Koromač

Ukusan čaj koji se stoljećima koristi u narodnoj medicini za različite tegobe, ponajviše grčeve u crijevima, neugodan zadah i bolove u želucu. Dojilje ga koriste za stvaranje mlijeka, ali u trudnoći s njim valja biti na oprezu.

Koromač podiže razine hormona estrogena i može inducirati preuranjeni porod. Također, koromač može poremetiti endokrini sustav bebe u razvoju pa se ne smije koristiti bez konzultacija sa stručnjakom koji prati i poznaje vašu trudnoću.

Sena

Zatvor je česta nuspojava trudnoće, a trudnice si pokušavaju olakšati voćnim kompotima, tekućinom, juhama i kretanjem. Ponekad je konstipacija toliko prisutna da stvara grčeve i bolove u trbuhu.

Od biljke sene pravi se najpoznatiji čaj protiv zatvora. Riječ je o biljci koja ima visoko laksativan učinak i pomaže u pražnjenju lijenih crijeva.

U trudnoći može biti opasna jer laksativne supstance mogu uzrokovati kontrakcije maternice i prijevremeni porod. Također, sena je biljka koja uglavnom nosi i nelagodne nuspojave poput grčeva, nelagode u trbuhu, a ponekad uzrokuje i proljev što trudnicu može dovesti do dehidracije.

Senu je bolje izbjegavati u trudnoći. Ključ je u doziranju i savjetovanju sa stručnjakom.