Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SIMPTOM TRUDNOĆE KOJI OSTAJE I NAKON PORODA: I slavna Anne Hathaway se požalila na ovu tegobu

Autor Sanja Matasić

Odjednom primjećujete da zaboravljate stvari i dogovore... Znanstvenici objašnjavaju zbog čega nastaje ovo stanje i kada prolazi

 anne hathway.jpg Izvor: Instagarm

Trudni ste i sretni, ali primjećujete nešto doista čudno. Kako trudnoća napreduje, na vaš mozak kao da se navukla magla. Zaboravljate stvari. Pitate se gdje su vam ključevi od stana, gubite mobitel, a ponekad se ne možete sjetiti jeste li popili one prenatalne tablete. Jednostavno, kao da više niste onako 'bistri' i brzi u prisjećanju kao prije trudnoće. Možda se brinete kako ćete se brinuti za bebu ako vaš mozak postaje dementan.

Zapravo, niste jedini. Ovaj fenomen naziva se 'mamin mozak', 'mamina amnezija' ili 'mozak bebe' i, da vas utješimo, samo je privremen.

Naime, tijekom i nakon trudnoće mozak prolazi kroz promjene gdje dio sive tvari, u nekim područjima, raste, dok se u drugima smanjuje. Prirodni je to fenomem koji ima svoj razlog, a to je da pomogne ženi da se bolje brine o bebi i poveže s njom. Posljedica ovog učinka jest u tome što je pogođeno kratkoročno pamćenje.  

Koliko traje 'mamin mozak'?

Nejasno je koliko dugo traju te promjene na mozgu, svaka mama je slučaj za sebe, ali u većini slučajeva 'magla' i zaboravljivost trebali bi nestati unutar godinu dana nakon poroda.

Studije su pokazale da su mame jednogodišnjih beba imale jednako dobre rezultate na testovima pažnje kao i žene koje nisu bile majke. Ne samo to, njihove su organizacijske sposobnosti bile daleko izraženije nego kod žena koje nisu bile majke. Znanstvenici su zaključili da mame, kada prođu fazu 'maminog mozga', istodobno mogu vrlo uspješno obrađivati različite informacije i fokusirati se na zadatak koji je pred njima

Iako se ne može točno utvrditi koliko dugo traje 'mamin mozak', sigurno je da je to samo prolazna 'izmaglica' na vašem mozgu te da nastaje djelomično zbog promjene hormona, a djelomično kao razdoblje prilagodbe na nove okolnosti tijekom kojega mozaka stvara nove sinapse da bi u budućim okolnostima bio funkcionalniji.   

Kako si pomoći?

  • Više i češće spavajte
  • Delegirajte zadatke na ostale članove obitelji
  • Zapisujte važne stvari da ih ne zaboravite
  • Hranite se raznovrsno i zdravo
  • Krećite se i vježbajte

Da vas utješimo, niti slavne mame nisu bile pošteđene ovoga fenomena. Tako se glumica Anne Hathaway tijekom svoje druge trudnoće, 2019. godine, čak dvaput požalila medijima da joj je jedina trudnička tegoba koja je zbunjuje i otežava joj život - 'mamin mozak'. Otvoreno je priznala kako redovito zaboravlja stvari i da se osjeća 'kao da joj se beba hrani njezinim moždanim stanicama'.

39-godišnja glumica sa suprugom Adamom Shulmanom ima dvoje djece; Jonathana, koji je rođen 2016. godine, i Jacka, koji je rođen 2020.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije