Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJE LIJEKOVE TRUDNICE SMIJU PITI, KOJE NIKAKO? U jednom periodu trebale bi ih sasvim izbjegavati!

Posebno kritično razdoblje je prvo tromjesečje, kada bi trebalo izbjegavati bilo kakve lijekove.

 Lijekovi, trudnice Izvor: Shutterstock

Mnoge trudnice naći će se u totalno nepoznatoj situaciji kada ih u blaženom stanju prvi put počne boljeti nešto.

Bila to migrena, bila to grlobolja, ili mišićobolja, one više ne mogu posezati za ibuprofenom, a kamoli za nekom tabletom za smirenje, ako im, naravno suprotno ne prepiše njihov ginekolog ili doktor opće prakse.

Koje lijekove smijem uzimati u trudnoći?

Tijekom trudnoće svaka će (buduća) majka učiniti sve zaštiti svoju bebu na svaki mogući način. U tom osjetljivom razdoblju valja paziti na sve što unosimo u organizam, a posebnu pažnju treba posvetiti lijekovima. Činjenica kojom se uvijek valja voditi jest da trudnice trebaju izbjegavati apsolutno sve lijekove, osim ako su oni nužni i ako ih propiše liječnik.

Na uputama gotovo svakog lijeka, čak i onog koji će vam liječnik možda propisati, pronaći ćete da ih ne treba konzumirati tijekom trudnoće. Razlog tome je to što se lijekovi ne testiraju na trudnicama kako bi se vidjelo njihovo štetno djelovanje na plod.

Posebno kritično razdoblje je prvo tromjesečje, kada bi trebalo izbjegavati bilo kakve lijekove. Plod je tada tek u začetku i iznimno osjetljiv, a sve dodatno otežava činjenica da puno žena u tom razdoblju još nije ni svjesno trudnoće.

 Koje lijekove smiju piti trudnice

Lijekovi protiv bolova

Posebno opasni lijekovi, a i oni koji se možda i najčešće koriste, su lijekovi protiv bolova. Aspirin i ibuprofen često se koriste, a neka su istraživanja pokazala da zbog konzumacije tih lijekova rizik od pobačaja u prvom tromjesečju raste na čak 80 posto. Iako se najčešće propisuje paracetamol, te se navodi da on ne prodire kroz posteljicu, novija su istraživanja pokazala da niti on nije sasvim bezopasan, pa ga u slučajevima krajnje nužde treba koristiti u malim dozama, te svakako uz konzultaciju s liječnikom. Gotovo jednako opasni su i lijekovi protiv nesanice, koja često muči trudnice.

Ipak, postoje situacije u kojima trudnica treba uzimati čak i lijekove koji mogu biti opasni, kao što je, na primjer, preeklampsija (poremećaj do kojeg dolazi u trudnoći, a karakterizira ga visoki krvni tlak i protein u urinu). Neki liječnici čak preporučuju uzimanje aspirina preventivno, kod velikog rizika od preeklampsije, nakon 12. tjedna trudnoće. No, uputu o tome, kao i o dozama koje trebate uzimati, dat će vam isključivo vaš liječnik.

Oprezno s antibioticima

S antibioticima valja biti oprezan uvijek, ali posebno u trudnoći. Kod stanja kao što je obična prehlada ili gripa nikako ne treba uzimati antibiotik, a izbjegavati ga valja sve dok je moguće. Postoje, ipak, antibiotici koji su sigurni za uzimanje u trudnoći, a to su penicilini, cefalosporini, aztreonam, klindamicin, metronidazol, nitrofurantoin, sulfonamidi, eritromicin, azitromicin.

Naravno, štetan utjecaj lijekova ovisi uvijek i o dozi koja se uzima, dužini razdoblja tijekom kojeg se lijek konzumira, te o tome u kojem se razdoblju trudnoće žena nalazi.

Isključivo uz uputu liječnika

Tijekom trudnoće lijekove nikad ne uzimajte sami, bez konzultacija s liječnikom. To se odnosi i na lijekove koji se mogu dobiti i bez recepta. Raspitajte se svakako o homeopatiji, koja nudi također širok raspon lijekova koji se mogu koristiti u trudnoći, ali i kasnije tijekom dojenja, kad se ponovno javlja problem konzumacije većine lijekova.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije