Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TINITUS U TRUDNOĆI: Zašto nekim trudnicama zuji u ušima i je li to razlog za brigu?

Autor Sunčica Got

Blago zujanje u ušima za vrijeme trudnoće uobičajena je pojava.

 zujanje u ušima.jpg Izvor: Shutterstock

Glavobolje, mučnine, krvarenje iz nosa, sve su to uobičajeni trudnički simptomi, a zujanje u ušima tek je jedan od njih. Mnoge trudnice osjećaju promjene u ušima, a u određenim situacijama ipak treba biti oprezan.

Brojni uzroci

Tinitus je zujanje ili zvonjenje u ušima i može biti simptom niza bolesti, ali u trudnoći je očekivana i uglavnom bezopasna pojava.Mogu ga uzrokovati epizode većeg stresa ili izloženost glasnim zvukovima.

Ako se uz tinitus javi ekstremna mučnina, glavobolja ili bilo koji drugi simptom, to može biti znak visokog tlaka i potrebna je hitna reakcija.

 trudnica na pregledu Izvor: Shutterstock

Razgovarajte s ginekologom

Neke žene pate od tinitusa radi povišenih razina hormona progesterona. On je odgovoran za mnoge neugodne promjene u trudnoći. Ako zujanje u ušima postane izrazito neugodno, obratite se ginekologu kako bi isključio opasnu preeklampsiju, budući da se i uz nju može javiti zujanje u ušima.

Ostale tegobe koje se vezuju uz tinitus u trudnoći jesu anemija, kronična neispavanost, upale sinusa i gornjih dišnih puteva te migrene. Ponekad se kao popratni simptom javlja i osjećaj začepljenosti te blaga nagluhost. Ako vam zujanje i nagluhost stvaraju preveliku nelagodu, a prate ih i drugi simptomi, razgovarajte s liječnikom.

Možda će vas zanimati

Najnovije