Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnice, jeste li zbog ovih bapskih priča o trudnoći pod stresom?

Nemoj jesti to, nemoj sjediti tako, nemoj raditi ovo, nemoj ono… Sigurno se svaka trudnica susrela s nekim sličnim savjetima od starijih i iskusnijih žena. Ma, kako oni dobronamjerni bili, ne dopustite da vas uznemire tijekom blaženog ...

Većina bapskih priča koje su povezane s trudnoćom tiče se zabrana. Ako se u tu jednadžbu doda činjenica da žensko ponašanje tijekom trudnoće uvelike ovisi o vatrometu hormona koji naprosto divljaju, bapske priče često mogu proizvesti strah. Dakako, nepotreban strah. Od toga ćete se najbolje ograditi tako što ih nećete ozbiljno shvaćati. Iako to sada zvuči jednostavno (i logično), mnogim ženama i nije tako lako izboriti se sa svim savjetima koje dolaze od majki, svekrva, teta, strina i drugih žena iz obitelji.

Trudnoća je

naprosto posebno i prevažno razdoblje za svaku ženu i zato se potrudi eliminirati ili barem minimizirati sve što ti stvara stres, pa sve i ako

dolazi od tvojih dragih osoba.

Ne smiješ milovati trbuh? To potpuno ignorirajte!

Ima li što ljepše u

trudnoći od milovanja trbuha? To je nekako prvi dodir s bebom koju svaka mama

jedva čeka upoznati. I tata, naravno. Još kada se počnu ritati u trbuhu, pa

zbilja nema ništa ljepše nego nastaviti tu igru, i to nježnim

dodirima i milovanjima.

Jedna od bapskih priča kaže da se nije u redu gladiti po trbuhu jer to može izazvati preuranjeni porod. Jedina reakcija koju na takvo što možeš imati je – potpuno ignoriranje.

Sjedenje s prekriženim nogama šteti bebi

"Ako sjediš prekriženih nogu u trudnoći, naškodit ćeš djetetu", kažu… A zašto? Zato što "guraš dijete" ili pak zato što djetetu "zaustavljaš protok krvi i dotok hrane". Ne da to nema smisla, nego položaj u kojem će trudnica sjediti, ležati ili raditi nešto je nešto u što se ne dira.

Samo trudnice znaju koliko je taj položaj teško pronaći. Stoga, ako ti odgovara sjedenje s prekriženim nogama, slobodno sjedi tako

Sve dok ste sretna, sretna je i beba u trbuhu. Na kraju krajeva, kad se smjestite u svoj udobni položaj, vrlo je vjerojatno da ćete malo što čuti izvan tog svog zen stanja.

Nije dobro bojati kosu, a još je gore trenirati?

Farbanje kose i vježbanje. Pa čak i dizanje ruku u zrak (dakle, to ne spada u vježbanje). Sve te radnje, kada bi bapske priče bile istinite, bile bi itekako štetne za ženu. Samo trebate upamtiti da trudnoća nije stanje bolesti. Dapače! To je stanje u kojem se događaju čudesne stvari. Prema tome, ne samo da farbanje kose nije štetno, nego će trudnici sigurno pomoći da se bolje osjeća. Uostalom, na svakom beauty proizvodu jasno je naznačeno je li siguran za trudnice ili ne.

Vježbanje je još ekstremniji primjer. Ako nešto može donijeti toliko dobrobiti za trudnice, onda je to vježbanje. I to posebice vrijedi za žene koje su i prije trudnoće bile aktivne. Naravno, svoje treninge svakako treba prilagoditi trudnoći, ali nikako ne odustati od njih.

Koristi od vježbanja u trudnoći su brojne: od poboljšanja psihofizičkog zdravlja, do lakšeg poroda i bržeg oporavka

Na kraju krajeva, zlatno pravilo u životu, a osobito u trudnoći, koji će svakoj trudnici olakšati da izađe na kraj s bapskim pričama, neka bude - slušajte svoju intuiciju i svoje tijelo.

Fotografije: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije