Od vjetrova do pojačane seksualne želje... čudnih osjećaja i dilema trudnoće ne manjka. Neugodno vam je? Bez brige, neobična i neugodna pitanja nisu vaša ekskluziva jer sigurno se isto pitaju i druge trudnice.

1. Zašto se osjećam tako naduto i imam zatvor?

Zatvor nije nešto što bilo tko rado rješava, no kad ste trudni taj vam problem može zaista biti težak. No, zatvor je normalna posljedica djelovanja hormona trudnoće. Najbolje je s rješavanjem problema zatvora početi i prije no što se on pojavi. Zato jedite puno vlakana i pijte dovoljno tekućine jer ćete tako možda prevenirati dio problema.

2. Zašto imam vaginalni iscjedak?

Možda vam nije ugodno o tome govoriti, no početkom trudnoće osjaćaj vlaženja će biti veći. Pojačan vaginalni iscjedak u prvom tromjesečju može se javiti pod utjecajem progesterona i možda ćete imati osjećaj da doslovno curite. Kasnije, bi vam se moglo dogoditi da od straha krenete i prema rodilištu jer ćete misliti da vam je pukao vodenjak, da bi vam tamo rekli da ste se ustvari samo upiškili. To se događa zbog pritiska bebe na mjehur.

3. Kako da kontroliram povraćenje u javnosti?

Ako vam je toliko zlo da zaista i povraćate, najbolje je sa sobom imati vrećice. Dogodi li vam se u trgovini ili negdje u javnosti, pokušajte stići do zahoda, no ako ni to ne stignete, imajte većicu u džepu. Bolje tako, nego da netko mora čistiti iza vas.

4. Zašto mi je vagina nateknuta?

Vjerojatno ste već razmišljali o promjenama u vašoj vagini poslije porođaja, no onda biste trebali razmisliti i o promjenama koje se u njoj događaju prije porođaja. Bez brige, to je normalno! Nabreklost je rezultat pojačane cirkulacije (koja je uzrok i vaših seksi snova!) i pripreme vagine na dan porođaja. Nabreklost može biti i posljedica pritiska bebe na područje zdjelice.

5. Zašto stalno sanjam seks?

Ako imate ovakve snove, nemojte biti zabrinuti. Prepustite se, i možda nije loše da ukradete koji sat sna i tijekom popodneva. Snovi sa seksualnim sadržajem dolaze trudnicama zbog pojačane cirkulacije u genitalijama, povišenog estrogena koji povećava vaginalnu sekreciju te uvećanih grudi koje su hiperosjetljive.

6. Mogu li bebe pustiti vjetrić u trbuhu?

Dobro je da se ne može čuti što se događa u vašem trbuhu jer kako biste to objasnili ljudima oko vas. Bebe u trbuhu ne puštaju vjetriće, ali piške. Bez brige, mokraća kod beba je potpuno sterilna i sastavni je dio plodove vode. No, ako ste vi naduti, vaša beba će nakon 10 tjedna to svakako moći vrlo dobro čuti. Njoj je vaše tijelo zvukovno vrlo aktivno okružje. Čuje se kucanje srca, kolanje cirkulacije, kruljenje u želucu, peristaltika...

7. Zašto nakon seksa imam kontrakcije?

Kad se dogodi prvi puta, mogli biste se iznenaditi, no kontrakcije nisu neobične. One doduše mogu biti upozoravajuće, posebice ako niste blizu termina, no u većini slučejeva nisu nešto zbog čega biste se trebali zabrinuti. Naime, kontrakcije nakon seksa su posljedica orgazma i/ili prostaglandina u muškom sjemenu. Podignite noge u zrak i popijte čašu vode. Obično se kontrakcije same smire. Ako imate rizičnu trudnoću, liječnik bi vam mogao reći da se suzdržite od seksa i time spriječite takve kontrakcije uterusa.

8. Što ako mi vodenjak pukne u javnosti?

Vjerojatno ste pod utjecajem filmova počeli strahovati od takvih scena, jer u filmovima pucanje vodenjaka obično je spektakularno i događa se u supermarketu, u restoranu, a trudnica u lijepoj mokroj haljini umire se od srama. Naravno, da je ovakav scenarij moguć i u stvarnom životu, no najčešće vodenjak ne puca na taj način. Obično plodova voda samo počne kapati pa imate vremena izaći iz supermarketa i polako se uputiti prema rodilištu. Ako se dogodi naglo, mirno, poput prave zvijezde izađite iz supermarketa.

9. Zašto se pojačano znojim?

Parfumirate se u posljednje vrijeme sve više? Sve je to posljedica, ponovno, hormona, koji pojačavaju količinu tekućina u tijelu i potiču dodatno znojenje, a time i mirise. To neće vječno trajati. Otuširajte se više puta na dan i dopustite taj prirodan miris kad ste kod kuće i niste u javnosti.

10. Je li zaista istina da žene imaju stolicu tijekom porođaja?

Pa, da, može se dogoditi, ali ako imate normalnu i dobru sestru, ona vas neće mučiti s tim detaljem dok se vi borite s trudovima. Prirodno je da se tijelo pred porođaj katkad očisti i prije svega očisti putove za lakši izlazak bebe. Nemojte se mučiti tom idejom, ako se dogodi, dogodi, prirodno je pa šta.

11. Zašto imam vjetrove?

To je još jedna od neugodnih stvari u trudnoći o kojoj se nerado govori. Može se dogoditi da vas muče vjetrovi i za to slobodno okrivite progesteron koji sve usporava pa tako i rad vaših crijeva i probavu. Ako mislite da progesteron kao krivac nije uvjerljiv, prst uperite prema psu.

12. Osjeća li beba dok vodimo ljubav?

Beba ne može osjetiti da se dolje nešto fizički događa, ali može djelomično dijeliti s vama osjećaj ugode. Naime, tijekom seksa je beba nešto aktivnija jer je vaš puls ubrzan. Ako vam doktor nije zabranio ili vas upozorio da malo smanjite seksualne aktivnosti, tada se ne ustručavajte voditi ljubav.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Profimedia