Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 PITANJA KOJA POKAZUJU JESTE LI SPREMNI ZA JOŠ JEDNO DIJETE: Biološki sat otkucava, a vi razmišljate o novoj bebi

Autor Sanja Matasić

Proširenje obitelji je važna odluka.

 mama s troje djece Izvor: Shutterstock

Odluka o prestanku rađanja za roditelje može biti jedna od težih obiteljskih odluka. Uživate u roditeljstvu, biološki sat polako otkucava, a vi se pitate – ako ne iskoristimo priliku, možda će nam biti žao što nemamo još jedno dijete.

No roditi još jedno dijete samo zato što biološki sat otkucava nije znak da ste spremni na proširenje svoje obitelji. Da biste sa sigurnošću donijeli ovako važnu odluku, postavite sebi sljedeća pitanja.

1. Kakvog sam zdravlja? Kod razmatranja zdravstvenoga stanja, valja uzeti u obzir komplikacije tijekom prethodnih trudnoća ili poroda. Ako znate da bi vam rađanje još jednoga djeteta moglo predstavljati opterećenja za tijelo, dobro promislite o novoj trudnoći.

2. Što je s logistikom? Ako vam još jedna beba komplicira logistiku, odnosno pojavljuju se novi zahtjevi, kao što je veći automobil, veći stambeni prostor, a vi niste u financijskoj mogućnosti ispuniti navedene potrebe, mogli biste se osjećati frustrirano i tjeskobno s još jednim djetetom u obitelji.

3. Možete li podnijeti još jedno razdoblje nespavanja? Ako ne možete zamisliti besane noći, niste spremni za bebu.

4. Možete li podnijeti veće troškove života? Ako vam računica jasno pokazuje da će još jedna beba opteretiti vaše financije, pogotovo jer su troškovi života u porastu, prihvatite to kao 'red flag' za još jednu trudnoću.

5. Ako vaša obitelj često putuje? Ako su vašoj obitelji važna putovanja, budite svjesni da ćete ih morati odgoditi ili prorijediti na neko vrijeme.

 pakiranje s djecom Izvor: Shutterstock

6. Je li vam važna sloboda? Starija djeca više nisu toliko zahtjevna, a vi ste se naviknuli na vrijeme za sebe. Možete li se ponovno posvetiti jednoj osobi 24 sata na dan, sedam dana u tjednu.

7. Želite napredovati u karijeri? Ako ste počeli napredovati na poslu i teško bi vam 'palo' vratiti se nekoliko koraka unatrag, promislite dobro o dolasku nove bebe.

8. Možete li jednako se posvetiti starijoj djeci i budućoj bebi? Ako vam već sada predstavlja opterećenje baviti se starijim djetetom ili djecom, teško da ćete imati manje obaveza s jednim članom više.

9. Što misle ostali članovi obitelji? Ako vaš partner nije za novu bebu, a i djeca baš nisu oduševljena, možda ne biste trebali inzistirati na novoj trudnoći. Jer, kada beba dođe, bit će uključeni svi članovi obitelji.

10. Jeste li zadovoljni sadašnjom situacijom? Ako se osjećate zadovoljni i zahvalni ste za ono što trenutno imate, a vaša se obitelj osjeća potpunom – možda trebate ostati u trenutnom obiteljskom sastavu.

Možda će vas zanimati

Najnovije