Ono što ulazi mora i izaći. Iako nisu uvijek zabavne za čišćenje, pune pelene jedan su od najboljih znakova da bebin probavni sustav dobro radi svoj posao i da su se napori kako bi se bebica nahranila isplatili.

No, taj proces počinje puno prije rođenja. Bebe počinju apsorbirati hranjive tvari od svojih majki otprilike tri do pet dana nakon začeća. Oplođeno jajašce zadovoljava svoje energetske potrebe hranjivim tvarima izlučenim iz mamina endometrija (tkiva koje oblaže maternicu).

Ubrzo nakon implantacije, što se obično događa oko osam do devet dana nakon začeća, embrij formira žumanjčanu vrećicu. Žumanjčana vrećica osigurava važnu prehranu i razmjenu hranjivih tvari između mame i bebe tijekom većeg dijela prvog tromjesečja, sve dok posteljica ne počne preuzimati tu ulogu, a to je oko 10. tjedna trudnoće.

To znači da beba od početka dobiva svu hranu od vas. Zato je jako važno što jedete tijekom trudnoće, da uzimate prenatalne vitamine i zdravo se hranite. Prehrana tijekom trudnoće mora sadržavati:

  • Folnu kiselinu (u grahu, avokadu, lisnatom zelju, kruhu od cjelovitih žitarica i drugim namirnicama), koja osigurava razvoj zdravih novih stanica i pomaže u sprječavanju nekih urođenih mana.
  • Omegu-3 (koju možete dobiti iz lososa, sardine, haringe, oraha i jaja), za zdrav razvoj mozga i očiju.
  • Vitamin D (u ribi, jajima, soku od naranče i žitaricama) za zdrave kosti, zube, oči i kožu.
  • Kalcij (u mliječnim proizvodima) za razvoj jakih kostiju i zuba, srca, mišića i živaca.

Kakaju li bebe u maternici?

Bebe često piške u maternici, ali kakaju obično tek nakon rođenja. Tijekom trudnoće, ljepljiva zelenkasto-crna tvar poznata kao mekonij počinje se nakupljati u crijevima vašeg djeteta. Ovo je prva bebina 'kakica'. Umjesto hrane, sastoji se od tvari koje je vaša beba skupila u crijevima dok je bila u maternici (poput starih gastrointestinalnih stanica i stanica kože), zbog čega izgleda drastično drugačije od bebinog izmeta koji će tek doći.

razvoj bebine probave
Shutterstock 

Mekonij ćete vidjeti u prvim djetetovim pelenama, ali povremeno može izaći dok je beba još u maternici. Ako se to dogodi, postoji rizik da bi beba mogla udahnuti malo amnionske tekućine s mekonijom, što može iritirati pluća ili dovesti do ozbiljne bolesti. Stoga, ako vam curi zelena ili smećkasta amnionska tekućina, odmah obavijestite liječnika koji će odlučiti treba li ubrzati porod i procijeniti stanje bebe nakon poroda.

Kako se razvija probavni sustav fetusa?

Do potpunog razvijenog probavnog sustava potrebno je samo 9 mjeseci.

Prvo tromjesečje: U prvih nekoliko tjedana trudnoće embrij razvija tri sloja stanica. Najdublji sloj zove se endoderm i s vremenom će postati probavni sustav vaše bebe (jetra, pluća, gušterača i žučni mjehur). Mezoderm, ili srednji sloj, temelj je spolnih organa, kostiju, bubrega i mišića, a ektoderm, odnosno vanjski sloj, razvija se u živčani sustav, kosu, kožu i dijelove očiju.

Na svojoj najosnovnijoj razini, probavni sustav je niz cijevi (poput jednjaka i crijeva) koje vode od usta (ulazna točka) do anusa (izlaz). Do 8. tjedna trudnoće, ta se cijev počinje formirati, zajedno sa želucem. Za sada su crijevne petlje prevelike da stanu u mali trbuščić vaše bebe, pa se peteljka privrememo izboči u pupčanu vrpcu.

Zanimljiva činjenica: iako su bubrezi dio mokraćnog sustava, oni obavljaju sličnu funkciju jer pomažu u uklanjanju otpada iz tijela. Sa samo 8 tjedana, vaša će beba već proći kroz dva skupa privremenih bubrega, a trajni će se formirati. Otprilike do 10. tjedna, bebin želudac i novi, cjeloživotni bubrezi naporno rade, počinju proizvoditi probavne sokove i enzime u želucu. No vaša će beba i dalje dobivati svu potrebnu hranu od vas, putem žumanjčane vrećice.

Drugo tromjesečje: Baš u vrijeme kad se vaš probavni sustav počinje usporavati, bebin se ubrzava. Početkom drugog tromjesečja, strukture probavnog sustava su potpuno formirane i na pravim mjestima. Otprilike u isto vrijeme, posteljica u potpunosti preuzima ulogu žumanjčane vrećice, osiguravajući sve nutritivne potrebe vaše bebe, a ujedno se i oslobađa otpada putem pupkovine do djetetova rođenja.

via GIFER

Beba počinje sisati i gutati amnionsku tekućinu, a mišići i organi koji čine probavni sustav uče se kontrahirati. Beba redovito piški. Sve su to zadaci koje će obavljati nakon što izađe na svijet, konzumirajući majčino mlijeko, adaptirano mlijeko i na kraju čvrstu hranu.

U ovom stadiju trudnoće, vaš mališan je razvio okusne pupoljke na jeziku. Okusi hrane koju jedete prisutni su u amnionskoj tekućini koju vaša beba svakodnevno guta.

Treće tromjesječje: Probavni sustav nastavlja obavljati svoje dužnosti, ali neće biti potpuno spreman sve dok se vaše dijete ne rodi i ne počne uzimati svoju hranu na usta.

Tijekom trudnoće, probavni sustav vašeg djeteta se razvija i vježba za veliki dan poroda, kada će prvi put okusiti pravu hranu. Do tada, oslanja se samo na vas. Stoga, kvalitetno se hranite i konzumirajte puno zdrave i svježe hrane jer brinući se za sebe, brinete se i za svoje malo blago kojem osiguravate zdrav i dobar start u izvanjski svijet.