Uzbuđenje koje osjetite kada vam liječnik upiše termin poroda, jedan je od prvih velikih trenutaka u ranoj trudnoći. To je datum koji dijelite sa svojim partnerom, obitelji i prijateljima, čak i na društvenim mrežama. No, iako je ovaj datum prilično točna pretpostavka, to je još uvijek samo procjena, znači da nije siguran.

Prosječna trudnoća traje 280 dana, odnosno 40 tjedana, a početak trudnoće računa se od prvog dana posljednje menstruacije. No statistike pokazuju da samo 60 posto žena rodi do procijenjenog termina, što znači da će roditi na sam datum ili prije određenog termina, oko 40. tjedna.

No kod 35 posto trudnica trudnoća traje dulje, 41 tjedan ili čak do 42. tjedna, a to se smatra 'kasnim terminom'. Još manje trudnoća (pet od 100) je 'nakon termina', i traje duže od 42 tjedna. Rani ultrazvuk može pomoći u određivanju trajanja trudnoće i smanjiti učestalost 'kasnih termina'.

Što se događa ako prenesete trudnoću?

Ako prijeđete termin poroda, vaši će se posjeti ginekologu povećati i bit ćete pod pojačanim nadzorom, stoga nemojte propustiti nijedan pregled! Liječnik će vas pomno pratiti, provjeravati otkucaje bebina srca, veličinu i položaj te vas pitati o pokretima koje osjećate.

Ako prijeđete termin za tjedan dana, liječnik će, osim praćenja otkucaja bebina srca, provjeriti status amnionske tekućine. Najveća količina tekućine je oko 36. tjedna i nakon toga se polako smanjuje. Prakticira se i potpuni biofizički profil ploda, a uključuje mnoge od gore navedenih testova (otkucaje srca fetusa, disanje, kretanje), kao i provjeru mišićnog tonusa i razinu amnionske tekućine. U nekim slučajevima, liječnik će predložiti indukciju, što je poticanje poroda upotrebom lijekova, bušenjem vodenjaka (amniotomija) ili drugih metoda.

Koliko dugo možete prijeći termin poroda?

Koliko ćete čekati, odluka je koju donosite vi i liječnik. Vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe su na prvome mjestu pa se na temelju svih provedenih testova donosi konačna odluka o terminu poroda.

Koji su rizici prenesene trudnoće?

Postoje neki rizici za vas i bebu ako termin poroda kasni, kao što su:

  • Makrosomija: Pojam koji označava veliku bebu koja pri rođenju teži preko 4 do 4,5 kilograma.
  • Mekonij u plućima: Dug boravak u maternici mogao bi uzrokovati da beba počne udisati mekonij.
  • Niska razina amnionske tekućine: Ovo bi mogao biti rani znak da funkcija posteljice slabi i nije više učinkovita u donošenju krvi i kisika bebi.
  • Porod carskim rezom: Prevelika beba mogla bi imati problema s prolaskom kroz porođajni kanal, znači da postoji mogućnost da će beba na svijet doći carskim rezom.

Kako potaknuti trudove?

Ako vam liječnik još uvijek nije predložio inducirani porod, možete isprobati neke prirodne načine za pokretanje trudova. No, uvijek prvo zatražite dopuštenje liječnika i imajte na umu da nijedna od navedenih metoda ne jamči pokretanje trudova:

seks u trudnoći
Shutterstock 
  •  Seks: Ovo je najuspješnija metoda poticanja trudova.
  • Hodanje: Iako nije dokazano da tjelovježba pomaže u poticanju poroda, izvrsna je za zdravlje, plus gravitacija i gibanje vašeg tijela mogu pomoći da se dijete smjesti u zdjelicu.
  • Ulje noćurka: Ove kapsule nisu za svakoga, pogotovo ako imate placentu previju, ali pitajte liječnika može li ulje noćurka pomoći u vašem slučaju.
  • Komplementarna i alternativna medicina, kao što su masaža, akupresura i akupunktura, stavlja fokus na određene točke pritiska za pokretanje trudova.

Budite oprezni s biljnim čajevima i ricinusovim uljem za poticanje trudova jer djelovanje većine biljaka nije istraženo, na primjer, ricinusovo ulje može dovesti do iritacije maternice i proljeva.  

Ne brinite, mame - nećete zauvijek ostati trudne! Optimalno vrijeme za probijanje vodenjaka nije proučavano, ali se može izvesti bilo kada nakon 39 tjedana, no liječnici većinom preferiraju indukciju nakon 41. tjedna.