Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 sasvim prirodnih načina kako potaknuti porod

Pred kraj trudnoće većina žena želi da se porod što prije dogodi, osobito ako je već prošao termin, pa pribjegavaju različitim “trikovima” kako bi ga ubrzali. Ovih pet potpuno su prirodni i, najvažnije, sigurni za bebu

 trudnica

Ako porođaj još nije započeo, vjerojatno postoji dobar razlog za to; bebi je još uvijek najljepše u maminom trbuhu i ne želi vani. Ili možda vaše tijelo još nije sasvim spremno. Pred kraj trudnoće većina žena želi da se porod dogodi što prije, osobito ako je već prošao termin, pa pribjegavaju različitim “trikovima” kako bi ga ubrzali. No ginekolozi savjetuju da nikakvu tehniku indukcije kod kuće ne pokušavaju prije 39. tjedna trudnoće. Bez obzira na metodu, pa čak i ako se ona izvodi u bolnici, indukcija trudova može potrajati dugo, pogotovo kod žena koje rađaju prvi puta. Koje sve metode prirodne indukcije postoje?

Stimulacija bradavica
Stimulacija bradavica djeluje na hipofizu tako da ona oslobađa oksitocin, isti hormon koji pokreće reakciju na ispuštanje mlijeka dojenjem i može uzrokovati grčenje maternice tijekom dojenja. Sintetički oblik oksitocina je pitocin. Ovaj se lijek koristi u bolnicama za poticanje ili ubrzavanje porođaja. Nježno masiranje bradavica može ubrzati porod, no ne pretjerujte kako ne biste izazvali previše kontrakcija, što bi moglo uzrokovati fetalni stres.

Spolni odnosi
To bi moglo ubrzati porod, jer sjeme sadrži prostaglandine, što može uzrokovati grčenje maternice i kontrakcije. U bolnici se koriste različiti oblici prostaglandina za poticanje porođaja. Uz to, ženski orgazam tijekom spolnog odnosa može dovesti do grčenja maternice ili do kontrakcije maternice. Jedno važno upozorenje: seks se ne preporučuje ako postoji šansa da vam je voda već pukla. Uz to, ako je došlo do krvarenja ili vam je liječnik naložio da se iz bilo kojeg drugog razloga suzdržite od spolnog odnosa, ne preporučuje se spolni odnos.

Fizička aktivnost
Težina djetetove glave, koja pritišće vrat maternice, može potaknuti oslobađanje oksitocina i izazvati grčenje ili kontrakcije maternice. Kretanje to pospješuje, a ujedno može pomoći bebi da dođe u bolji položaj za rođenje. No ne pretjerujte s fizičkomj aktivnošću; zadržite se na laganim šetnjama, uz obveznu hidrataciju. I ne udaljavajte se pretjerano od kuće ako se porod bliži.

Kiropraktika
Neki kiropraktičari koriste tehniku indukcije porođaja kasno u trudnoći koja kombinira prilagodbe kiropraktike, koje stimuliraju parasimpatički živčani sustav i oslobađaju ligamente oko maternice i zdjelice. No važno je da se obratite isključivo provjerenim stručnjacima.

Ricinusovo ulje
Ono navodno stimulira crijeva, uzrokujući oslobađanje prostaglandina iz crijevnih zidova, što neizravno može dovesti do kontrakcije mišića maternice. Međutim, ricinusovo ulje nije baš ugodno i može imati značajne nuspojave, uključujući mučninu, proljev i potencijalnu dehidraciju. Dehidracija nikada nije dobra za trudnicu. Dakle, dobro razmislite o ovoj metodi.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije