Viralna fotografija koju je jedna mama podijelila nakon poroda opisuje koliko je bila zahvalna medicinskim sestrama koje su joj pomogle u 'teškim trenucima', kada se osjećala kao da je izgubila dostojanstvo i kad nije znala kako da prebrodi sram i nemoćnost koji su je snašli.

I s vama smo podijelile njenu priču i javilo nam se puno čitateljica sa svojim iskustvima i većinom ohrabrujućim porukama nakon poroda.

Pomoć nakon poroda
Facebook 

'Isto kao na ovoj slici.... kao da sam ja,ali kakvo gubljenje dostojanstva?! Donijela sam život na ovaj svijet. Hvala svim sestrama na pomoći, ali ni gram stida niti samopouzdanja nisam gubila. Osjećala sam se nepobjedivo i nikad snažnije', poruke je jedne naše mame na one trenutke nakon poroda u kojima se i ne snađe baš svaka mama.

Većina naših čitateljica imala je samo pozitivno iskustvo s poroda, a za medicinske sestre imale su samo riječi hvale.

'Pa normalno je da poslije porođaja prvi put ustaneš i odeš na tuširanje uz pratnju medicinske sestre, oba puta sam to doživjela u dva različita rodilišta, i sve žene koje su tu bile su imale isti tretman, nitko nije smio ustati da ide nekamo sam bez pratnje', još je jedno pozitivno iskustvo već iskusne mame.

'Imala sam tri poroda i nikad se nisam osjećala niti poniženo, niti me je bilo sramota. Zapravo sam bila ponosna na sebe jer sam svojoj djeci dala život, najbitnije mi je bilo da su živi i zdravi... Treći porod sa blizankama u rodilištu ne znam koju bi sestru više pohvalila od one najstarije do najmlađe. Pomoć maksimalna dobro da me još nisu i hranile. Ne smatram poniženjem to što ti netko pomaže jer u takvim trenutcima ti uopće nije bitna ta pomoć nego to što zapravo nisi sama, imaš podršku i nekoga tko te razumije', svoj je stav objasnila još jedna naša čitateljica.

Pomoć nakon poroda
Shutterstock 

Jedna naša mama koju uskoro očekuje treći porod smatra da žene pred i poslije poroda ne gube dostojanstvo, da su tada ogoljene i pune emocija, ali nikad snažnije. Za medicinsko osoblje sa svakog poroda ima različita mišljenja. Bilo je tu, kaže nam, izuzetno strpljivih i dragih, snalažljivih sestara do bezobraznih, no njih je, napominje, manje nego onih ljubaznih.

'Kad sam molila sestru da mi pomognu, rekla mi je da nisam bolesna nego da sam rodila'

No nisu sve mame bile te sreće. Neke su naše čitateljice naišle i na neugodnosti nakon poroda, ponajviše zbog nesrdačnog ponašanja medicinskog osoblja.

'Više mi je pomagao muž i nagledao se svega nego medicinske sestre. Kod nas si prepušten sam sebi', iskustvo je jedne mame.

'Ja sam se osjećala užasno nakon što su odlučili da moram na carski i dali mi klistir i nakon toga sam se morala ići otuširati, ali bez ručnika, i obrisala sam se spavaćicom koju sam imala na sebi i tako gola pitam da se s nečim ogrnem, sestra mi 'ladno kaže pa svejedno jer idem u operacijsku i tako gola sam se morala popeti na taj krevet, baš sam se osjećala poniženom, ono izgubila dostojanstvo, ali od straha što me čeka izgubiš taj osjećaj brzo. Kad sam rodila nisam imala tri dana stolicu što je problem nakon carskog. Jedna sestra je vidjela koliko se mučim i da ništa ne pomaže, rekla mi je da dođem do kupaone i tamo mi dala klistir sa špricom, a ja sam joj zahvaljivala', kazala nam je čitateljica.

'Molila sam da mi pomognu, a glavna sestra je rekla da nisam bolesna nego da sam rodila. A hrpu zdravstvenih problema sam imala i u trudnoći i nakon... Tako da sam tu izgubila dostojanstvo i doživjela poniženje', neugodnost je koju je doživjela još jedna naša čitateljica.