Partneri koji očekuju bebu u prosjeku imaju spolne odnose 1,5 puta tjedno, a to je pokazala studija o seksu u trudnoći koju je proveo berlinski Charité. Što očekivati u svakoj fazi trudnoće kad je seks u pitanju?

1. Prvo tromjesečje

Jasno je da parovi, da bi začeli dijete, imaju spolne odnose. Često. I to većinom s još više užitka nego inače. No mnogim je ženama u ranoj fazi trudnoće smanjen libido. Tipične početne tegobe poput mučnina i umora, ali i razina hormona čine svoje.

Novo je stanje još krhko, a seks bi ga mogao ugroziti – ovaj je strah poznat mnogim ženama, barem u prvih par tjedana. S druge strane, organi u maloj zdjelici su na samom početku trudnoće bolje prokrvljeni – što je dobro za užitak. Mnoge žene tada čak i lakše postižu orgazam.

Medicinske činjenice: redoviti spolni odnosi u ranoj trudnoći ne povećavaju rizik od spontanog pobačaja. Liječnik savjetuje da preventivno prestanete sa spolnim odnosima samo ako je već došlo do krvarenja. Kada se opasnost otkloni, par ponovo može uživati u normalnom ljubavnom životu.

2. Drugo tromjesečje

Od 16. pa do otprilike 30. tjedna trudnoće mnoge se buduće majke uistinu dobro osjećaju. Trbuščić s bebom još nije pretežak. U trenutku kada trudnica prvi put osjeti svoju bebu, pojavit će se i nedoumica: kako na dijete utječe spolni odnos? Smeta li mu? Osjeća li pritisak kada tijekom orgazma trbuh postane tvrđi?

Budući očevi sada također jasno osjećaju prisustvo treće osobe u krevetu. Često stječu dojam da se žena bavi samo nerođenom bebom, a da su oni na drugom mjestu i da više nisu tako važni. Često se brinu da ne ozlijede dijete.

trudnica s partnerom
Shutterstock 

Medicinske činjenice: ženski orgazam osjeti se u maternici, a posteljica uistinu na kratko vrijeme dijete opskrbljuje s manje krvi. No to je vježba za djetetov krvotok, a nikako manjak koji bi mu mogao nanijeti štetu.

Djetetu se tijekom spolnog odnosa ništa ne može dogoditi: beba leži na sigurnom u maternici, okružena plodnom vodom – čak i pri jačim podrhtavanjima nesmetano lebdi u vodi sve dok je grlić maternice čvrsto zatvoren.

Također se ne morate bojati da će dijete tijekom seksa biti ozlijeđeno: anatomski je posve nemoguće da penis dođe u blizinu djeteta. No ako ste skloni prijevremenim trudovima ili preranom otvaranju grlića maternice, bolje je odreći se spolnih odnosa.

3. Treće tromjesečje

Nakon otprilike 30. tjedna postaje teže naći položaj kojem trudnički trbuh nije prepreka. I tijekom trudnoće vrijedi: dozvoljeno je sve što vam je zabavno i ne boli! Najomiljeniji odabir: položaj žlice. A za žene koje vole svojem muškarcu tijekom seksa gledati u lice – sjednite na njega.

U sljedećim vas položajima trbuh također ne bi trebao nimalo ometati:

• žena leži na leđima na krevetu nogama na podu, a muškarac kleči ispred nje
• žena leži na leđima, a muškarac svoju težinu podupire rukama
• žena kleči ispred kreveta, rukama i gornjim dijelom tijela naslanja se na krevet, a muškarac kleči iza nje.

trudnica s partnerom
Shutterstock 

Tjelesna bliskost je u trudnoći naročito važna – što ne znači da je uvijek nužno da dođe do samog spolnog odnosa. Pri tome mislimo na maženje, masaže i nježne dodire.

Medicinske činjenice: seks ne potiče trudove. Činjenica je da se u ejakulatu nalazi hormon prostaglandin koji grlić maternice čini mekšim te ga priprema na trudove. Međutim, količina je toliko mala da zasigurno ne potiče trudove. Unatoč tome seks u vrijeme termina poroda dobra je metoda koja može potaknuti bebu na izlazak – od seksa ćete biti opušteniji i bolje raspoloženi.

Kada treba izbjegavati spolne odnose?

Zbog pojedinih rizika u potpunosti morati odreći seksa, ali svakako se posavjetujte se sa svojim liječnikom.

• u slučaju prijevremenog otvaranja grlića maternice. Otvaranje samo po sebi ne predstavlja opasnost, ali moguće je da će spolni odnosi uzrokovati upale koje mogu oštetiti vodenjak. To može uzrokovati spontani ili prijevremeni porođaj
• ako ste već imali spontani pobačaj
• kod krvarenja
• kod prijevremenih trudova, koji ukazuju na prijevremeni porođaj
• ako je posteljica krivo položena (placenta previa)
• kod blizanačkih trudnoća
• kod kroničnih oboljenja poput dijabetesa
• ako jedan od partnera ili oba imaju upale spolnih organa