Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSLJEDICE PREJEDANJA U TRUDNOĆI MOGU BITI OZBILJNE: Iako su vam rekli da trebate jesti za dvoje, to nije istina

Autor Sanja Matasić

Prevelik unos hrane u trudnoći može imati ozbiljne posljedice, upozoravaju stručnjaci.

 trudnica jede pizzu Izvor: Shutterstock

Čim vaša okolina dozna da ste trudni, počne vam gurati hranu pod nos jer, nažalost, još uvijek mnogi smatraju da trudnica treba jesti za dvoje. No to je daleko od istine koja glasi - trudnica treba jesti kvalitetno, što znači unositi dovoljno zdravih namirnicada bi i ona i beba imali dovoljno hranjivih nutrijenata za napredovanje trudnoće i razvoj bebe.

 koji su uzroci trudničkog dijabetesa
'Jesi li sigurna da to smiješ jesti/piti?', je rečenica koju je također uputno izbjegavati
Izvor: Shutterstock

Neke žene idu do krajnjih granica kada je riječ o ideji da treba jesti za dvoje, a ponekad i četvero pa jedu svakakve, većinom nezdrave stvari. Imaju nekontroliran apetit i jedu sve što im se nađe pod rukom. Rezultat takve prehrane je prekomjerna težina. Ova grupa žena ima veći rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa, što utječe na veći rizik od komplikacija i otežanog poroda.

Zašto dolazi do poremećaja regulacije šećera?

Najjednostavnije objašnjeno, hormoni koji sada u većim količinama kruže tijelom žene, imaju suprotan učinak od inzulina. Gušterača stoga mora lučiti veće količine inzulina, no inače, kako bi regulirala razinu šećera. Katkad čitav mehanizam ne funkcionira najbolje pa dolazi do trudničkog dijabetesa.

Simptomi trudničkog dijebetesa

Simptomi koji bi vas mogli natjerati da se posavjetujete s liječnikom i napravite test opterećenja šećerom (OGTT) koji inače nije obavezan test u trudnoći jesu: naglo žeđanje, često i obilno mokrenje (često mokrenje, ali u malim količinama, normalna posljedica pritiska djeteta na majčin mjehur), nagli i jaki umor.

Zašto je važno nadzirati trudnički dijabetes?

Ne nadzire li se ovaj poremećaj, posljedice na zdravlje djeteta i majke te tijek porođaja mogu biti razne. Kod takvih trudnica češće dolazi do komplikacija u trudnoći i pri porođaju zbog prevelike bebe, češće dolazi do anomalija ploda zbog naglog rasta, češći je prijevremeni porođaj, carski rez.

Možda će vas zanimati

Najnovije