Nakon rođenja, verniks na bebinoj koži može izgledati ružno, ali pruža brojne zdravstvene koristi. Postoje mnoge stvari na koje se majke pripremaju kada je u pitanju porođaj, ali što učiniti s verniksom na koži beba nakon rođenja, vjerojatno nije jedan od njih. Neke možda ne znaju što je to verniks, ali nakon što vide bjelkastu tvar na bebinu tijelu, odmah će ga prepoznati. Verniks bebinoj koži pruža zaštitu, ali je važan i za cjelokupno zdravlje. Zato ostavljanje verniksa na koži, neko vrijeme nakon poroda, jest nešto na čemu trebate inzistirati.

Koža novorođenčeta je vrlo osjetljiva. Zbog toga, u danima nakon rođenja, nije rijetkost da se na koži mališana pojave crvene, suhe i ljuskave mrlje. Kako se nježna koža počinje navikavati na život izvan maternice, proizvodit će ulja koja joj pomažu hidratizaciji. Zbog toga se ne savjetuje pretjerano kupanje i izlaganje izravnom suncu, kako bi se koža imala vremena prilagoditi.

Što je verniks?

Verniks, ili vernix caseosa, zaštitni je sloj koji se nalazi na koži beba dok su još u maternici. Ovaj se bio-film, prema klinici Mayo, počinje formirati oko 19. tjedna trudnoće. Cilj bijele tvari je spriječiti boranje i pucanje kože u maternici, s obzirom na to da bebe devet mjeseci provedu u okruženju punom tekućine.

Jeste li znali da čak 39 % bjelančevina u verniksu je povezano s imunološkim sustavom. I ne samo to, glutamin, koji se nalazi u verniksu, sastavni je dio aminokiselina i utječe na razvoj djetetovog probavnog sustava, odnosno pomaže kod sazrijevanja crijevne sluznice. Uz to verniks štiti od infekcija djetetovu kožu u majčinoj utrobi i prve dane nakon poroda. Liječnici upozoravaju i na utjecaj antimikrobnih proteina, koji štite od streptokoka skupine B i Escherichii coli.

koža bebe nakon rođenja
Shutterstock 

Količina verniksa s kojom se bebe rađaju varira. Kako se bliži terminu poroda, bit će ga sve manje. To je zato što amnionska tekućina počinje reapsorbirati dio verniksa prije nego što se beba rodi. Djeca koja su prijevremeno rođena, na sebi će imati više verniksa, jer su u maternici proveli manje vremena. Verniks ima i druge prednosti. Štiti bebe od infekcija, tako što stvara zaštitnu barijeru na koži koja inhibira rast bakterija, koje pak uzrokuju infekciju, te smanjuje šanse za bolna stanja kože.

Koje su još uloge verniksa?

  • Verniks i olakšava bebama prolazak kroz porođajni kanal uz manje trenja.
  • Pomaže bebama da reguliraju tjelesnu temperaturu nakon rođenja.
  • Sprečava isušivanje kože, kako ne bi postala suha, ljuskava i iziritirana. Pruža prirodan način očuvanja vlažnosti kože bez upotrebe hidratantnih krema, koje, iako su dizajnirane za bebe, ipak mogu uzrokovati iritaciju nježne kože.
  • Ako verniks ne sadrži mekonij i majke nisu pozitivne na HPV ili HIV, potpuno ga je sigurno ostaviti na koži. Zapravo, većina će se ponovno apsorbirati u tijelo unutar 24 sata i tako pomaže u procesu hidratacije.

Koliko dugo čekati prije ispiranja verniksa?

Nekad se u bolnicama prakticiralo ispiranje verniksa odmah po rođenju, kako bi se bebe očistile jer se smatralo da sve ono što se nalazi na bebinoj koži, neposredno po rođenju, nije higijenski. Međutim, u posljednjih nekoliko desetljeća to se promijenilo.
Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, novorođenčad se ne bi trebala kupati prvih 24 sata nakon rođenja, kako bi se spriječila hipotermija i kako bi se omogućilo povezivanja majke i bebe.

Dakle, prema preporukama svjetskih pedijatara, dobro je pričekati prije nego što isperete preostali verniks. Jer, ako se bebama pruži prilika da još dan nakon rođenja zadrže ovaj prirodni bio-film na svome tijelu, njihova će vam koža biti zahvalna.