Kada je prehrana trudnica u pitanju, uglavnom je važno da bude raznovrsna, bogata vlaknima, proteinima, mineralima i vitaminima. Živčani sustav se razvija već od samog bebina začeća, a folna kiselina je važna za njegov pravilan razvoj. Samo da znate, datulje su bogate folnom kiselinom pa, ako planirate trudnoći ili ste u prvom tromjesečju, odmah posegnite za kojom suhom datuljom kako biste si osigurali dovoljno ovoga nutrijenta.

Datulje još obiluju vitaminom K koji je važan tijekom djetetova prva tri mjeseca života jer pomaže u stvaranju i apsorbciji D vitamina. Stoga, ako majka prije poroda i za vrijeme postpartuma konzumira datulje, preko mlijeka prenosi na dijete određenu količinu ovoga vitamina.

Nadalje, datulje su bogate željezom, što smanjuje rizik od anemije tijekom trudnoće, ali i za vrijeme postpartuma, pogotovo kada krene postporođajno krvarenje.

Jedna od trudničkih tegoba su i grčevi u mišićima, kao  i niži tlak. Datulje sadrže kalij koji regulira sustav vode i soli u tijelu, a njegov nedostatak vodi i do problema s bubrezima.

Još jedan benefit koji trudnice mogu dobiti ako se odluče zasladiti suhim datuljama. Naime, tijekom trudnoće opstipacija ili zatvor, ali i nadutost vrlo su učestale tegobe. Dobra je vijest što su datulje bogate vlaknima pa pomažu kod ovih tegoba.

Datulje su i bogate magnezijem, koji je važan za razvoj koštanog tkiva ploda, a koji trudnicama pomaže u regulaciji krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

Jedna studija iz 2011. godine, objavljena u Journal of Obstetrics and Gynaecology, kaže da su trudnice koji su zadnji mjesec trudnoće jele dnevno do 6 datulja imale lakši i brži porod, a prema tvrdnjama istraživača, njihov će porođaj trajati u prosjeku čak sedam sati kraće.

Istraživači pretpostavljaju da neki spoj u datuljama potiče lučenje oksitocina koji stimulira maternicu na kontrakcije i time olakšava porođaj.

Recept za sladak zalogaj

Od jedne smo trudne mame dobili tako recept za ukusni slatki zalogaj, a vrlo je jednostavan. Potrebne su vam datulje, maslac od kikirikija, mljeveni bademi, pistacije, a možete koristiti i kokos, mljevene lješnjake ili orahe, izbor je na vama.

punjene datulje
Shutterstock 

 Razrežite suhe datulje popola (ako su tvrde, možete ih nakratko namočiti u vodi). Potom polovice namažite kikiriki maslacem pa ih spojite. Na kraju, uvaljajte ih u mljevene bademe, pistacije, orahe, lješnjake ili već prema svome ukusu i želji. Dobar tek i mami i bebi…