Da, istina je, razvoj mozga fetusa počinje prije nego što uopće shvatite da ste zatrudnjeli. Kad ste trudni samo 5 tjedana, prve se neuronske stanice počinju dijeliti i diferencirati na neurone i gliju (dvije vrste stanica koje tvore živčani sustav). Također oko 5. tjedna trudnoće, neuralna ploča se presavija i tvori neuralnu cijev, koja se zatvara oko 6. tjedna trudnoće i na kraju postaje mozak i leđna moždina.

Otprilike do 10. tjedna, mozak je mala, glatka struktura koja puno više sliči mozgu kakvog poznajete  (minus nabori koji čine različite regije mozga, a oni se razvijaju kasnije u trudnoći).

Kada kod bebe počinje moždana aktivnost?

Prve sinapse u leđnoj moždini djeteta stvaraju se tijekom 7. tjedna trudnoće. Do 8. tjedna počinje aktivnost u mozgu - dopuštajući bebi da koordinira svoje prve spontane pokrete koje liječnici mogu vidjeti čak i na ultrazvuku!

Do kraja prvog tromjesečja, bebin mozak se nastavlja razvijati, dajući mu izvanredan raspon nehotičnih pokreta poput istezanja, zijevanja i sisanja te koordiniranijih pokreta u drugom tromjesečju.

No, moždano deblo, koje kontrolira vitalne funkcije poput otkucaja srca i disanja, uglavnom nije dovršeno do kraja drugog tromjesečja, a kora velikog mozga ne preuzima svoje funkcije sve do trećeg tromjesečja.

Zapravo, moždana kora, koja je odgovorna za voljne radnje, razmišljanje i osjećaje, počinje djelovati tek krajem trudnoće, s jednostavnom aktivnošću koja se može otkriti u regijama povezanima s osjetilima (poput dodira) i motoričkim sposobnostima kod nedonoščadi.

Vremenski okvir razvoja mozga

Veliki mozak: Najveći dio mozga, odgovoran je za razmišljanje, pamćenje i osjećanje. Ovdje se nalazi moždana kora i njezini različiti režnjevi (uključujući frontalni i temporalni režanj).

Mali mozak: Područje zaduženo za kontrolu motorike.

Moždano deblo: Nadzire najvažnije funkcije vaše bebe, uključujući otkucaje srca, disanje i krvni tlak.

Hipofiza: Ova žlijezda veličine graška oslobađa hormone u tijelo koji su odgovorni za rast, i rad metabolizma.

Hipotalamus: Ovo područje bavi se tjelesnom temperaturom, glađu, žeđu, snom i emocijama.

Prvo tromjesečje

Samo 16 dana nakon začeća, formira se neuralna ploča (zamislite je kao temelj mozga i leđne moždine djeteta). Raste i presavija se, sve dok se taj nabor ne pretvori u utor i taj utor se ne pretvori u cijev - neuralnu cijev.

Nakon što se neuralna cijev zatvori, oko 6. tjedna trudnoće, savija se i ispupčuje u tri dijela, općenito poznata kao prednji, srednji i stražnji mozak. Odmah iza stražnjeg mozga nalazi se dio koji će se pretvoriti u leđnu moždinu bebe.

Beba ultrazvuk.jpg
Shutterstock 

Istodobno, stvaraju se posebne živčane stanice koje se kreću kroz embrij kako bi pokrenule razvoj živaca. Živčani sustav vaše bebe sastoji se od milijuna i milijuna neurona. Svaka od ovih mikroskopskih stanica izvire iz sitnih grana kako bi se mogle međusobno povezati i komunicirati.

Uz to, pojavljuju se i prve sinapse, što znači da neuroni mogu međusobno djelovati i stvarati rane pokrete fetusa, poput uvijanja u položaj fetusa.

Beba počinje razvijati različite pokrete udova pa do kraja prvog tromjesečja već ima razvijen popriličan repertoar pokreta, iako to mama još nećete moći osjetiti.

Otprilike u isto vrijeme kad beba prvi put počne micati udovima, počinje razvijati i osjet dodira.

Drugo tromjesečje

Tijekom drugog tromjesečja bebin mozak usmjerava stalne kontrakcije dijafragme i mišića prsa (zamislite ih kao preliminarne pokrete disanja).

Do 21. tjedna, prirodni refleksi vašeg djeteta omogućit će mu da svaki dan proguta ponešto amnionske tekućine, a to znači da je beba bogatija za još jednu razvojnu etapu.

Oko 18. tjedana trudnoće osjetit ćete prvi bebin udarac! Otprilike u isto vrijeme, živci vaše bebe postaju prekriveni mijelinom, zaštitnom izolacijom koja ubrzava prolazak poruka između živčanih stanica. Oko 28. tjedana, javlja se još jedan veliki refleks: treptanje.

Na kraju drugog tromjesečja, moždano deblo vašeg mališana (kontrolira otkucaje srca, disanje i krvni tlak) gotovo je potpuno zrelo, nalazi se neposredno iznad leđne moždine, ali ispod moždane kore (posljednje područje za sazrijevanje). Do sada je živčani sustav fetusa dovoljno razvijen da beba može čuti glasne zvukove izvan maternice, pa čak može i okrenuti glavu prema zvuku vašega glasa!

Još jedan uzbudljiv razvoj događaja: u 28. tjednu fetus ima cikluse spavanja, uključujući REM fazu u kojoj se javlja sanjanje.

Treće tromjesečje

Treće tromjesečje prepuno je brzog razvoja neurona i mozga. Bebin je mozak utrostručio težinu tijekom posljednjih 13 tjedana trudnoće i počinje izgledati drugačije: nekad glatka površina postaje sve izbrazdanija i uvučenija (poput slika mozga koje ste navikli vidjeti).

U isto vrijeme, mali mozak (uglavnom odgovoran za motoriku) razvija se brže - sada brže od bilo kojeg drugog područja mozga. Njegova se površina povećava 30 puta u posljednjih 16 tjedana trudnoće!

Do kada se razvija dječji mozak?

Tijekom prvih tri do pet godina života, mozak se brzo razvija. Do devete godine sve glavne strukture su postavljene. No to ne znači da je razvoj mozga završen.

beba
Shutterstock 

Prednji čeoni režanj posljednje je područje mozga koje se razvija, a u potpunosti sazrijeva tijekom puberteta. Ovaj dio mozga ima važnu ulogu u onome što biste mogli nazvati 'odraslim' funkcijama: donošenje odluka usmjerenih na cilj, kodiranje i dohvaćanje memorije, jezik, pa čak i inteligencija. Istraživači procjenjuju da se mozak prestaje razvijati tek oko 25. godine!