Ako je žena na početku trudnoće vitka, smije se udebljati više nego punija žena – ali u redu je sve između 7 i 18 kilograma. Nemojte se zabrinuti ako ćete u prvim tjednima trudnoće mršavjeti više nego li se debljati, jer uzbuđenje i jutarnja mučnina utječu na želudac. Za očekivati je da ćete početi dobivati na težini tek od četvrtog mjeseca trudnoće. U početku oko 300 grama tjedno, u posljednjim tjednima oko pola kilograma. Ako se pak neka žena premalo deblja, postoji opasnost da beba gladuje.

Punašne žene često strahuju, jer prekomjerna težina povećava rizik oboljenja od povišenog krvnog tlaka ili trudničkog dijabetesa. Usprkos tome sada nije pravo vrijeme da započnete s dijetom – ona bi mogla dovesti do toga da je beba nedovoljno opskrbljena svim hranjivim tvarima. Liječnik će vam dati savjet kako najbolje postupiti.

shutterstock_1790315453.jpg
Shutterstock Trudnoća nije pravo vrijeme za odlazak na dijetu, ali niti za prejedanje

Koji je dopušteni rast težijne s obzirom na indeks tjelesne mase?

BMI na početku trudnoće  - Preporučeni rast težine tijekom trudnoće

Nizak (manji od 19,8) - 12,5 do 18 kilograma

Srednji (19,8 do 26) - 11,5 do 16 kilograma

Visok (viši od 26) - 7 do 11,5 kilograma

shutterstock_2067865619.jpg
Shutterstock Indeks tjelesne mase - tablica vrijednosti

Ne možete odoljeti nekoj hrani? Nemojte biti prestrogi prema sebi!

Čak i da vam se jako često jede nezdrava hrana, ne morate brinuti. Vitamini i minerali koji eventualno manjkaju mogu se nadomjestiti sredstvima koja služe kao dodatak prehrani. Multivitaminska tableta doduše nije ukusna kao svježi ananas ili tanjur sirove hrane. Ali u trudnoći je ipak najvažnije da ste zadovoljni i sretni. Tko se stalno opterećuje zdravom prehranom, ne čini uslugu ni sebi ni bebi. Radije se potrudite to nekako nadomjestiti.

Ne možete obuzdati neodoljivu želju za slatkim? Povremeno si priuštite čokoladu. Slastica s nešto manje kalorija je sladoled. K tome sadrži i kalcij – i zato ga možete uvrstiti na jelovnik.