Dijabetes podrazumijeva pretjerano visoku razinu šećera u krvi. Zašto se to događa? Kada jedemo, probavni sustav većinu hrane probavlja u vrstu šećera koji se zove glukoza. Glukoza ulazi u krvotok i tada, uz pomoć inzulina, hormona koji proizvodi gušterača, stanice tijela glukozu iskorištavaju kao gorivo. No ako tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili stanice tijela imaju poteškoća pri odgovoru na inzulin, tada previše glukoze ostaje u krvi umjesto da odlazi u stanice i pretvara se u energiju.

shutterstock_1858162210.jpg
Shutterstock Stanice tijela trudnice zbog hormonskih promjena slabije odgovaraju na inzulin pa može doći do pojave dijabetesa

Zašto u trudnoći dolazi do pojave dijabetesa?

Kada je žena trudna, stanice njezina tijela zbog hormonskih promjena slabije odgovaraju na inzulin. Većini budućih mama to nije problem. Kada tijelo treba dodatnu količinu inzulina, gušterača ga jednostavno proizvede. Ali ako gušterača ne može pratiti povećanu potrebu za inzulinom tijekom trudnoće, razina glukoze u krvi postane previsoka i to rezultira gestacijskim ili trudničkim dijabetesom. Većina žena s gestacijskim dijabetesom nema dijabetes nakon što se dijete rodi. No ako ga je jednom imala, povećavaju se izgledi da ga ponovno dobije u idućim trudnoćama ili ga razvije poslije u životu.

Kako žena može znati spada li u skupinu visokog rizika za pojavu gestacijskog dijabetesa?

Općenito se smatra da je rizik visok ako je žena pretila, ako je imala gestacijski dijabetes u prethodnim trudnoćama, ako ima šećera u urinu, ako se dijabetes pojavljivao u njezinoj obitelji, ako je već rodila krupno dijete, ako je rodila mrtvorođenče ili dijete s urođenim tjelesnim oštećenjem, ako ima visok krvni tlak ili je starija od 35 godina. Utvrđena je povezanost između izrazitog porasta mase tijekom trudnoće, posebno u prvom tromjesečju, i opasnosti od pojave gestacijskog dijabetesa. Istraživači su otkrili da je rizik najveći kod pretilih žena. 

Ima li gestacijski dijabetes simptome?

Dijabetes ne izaziva nužno bolove ili tegobe. No, žene sa visokom razinom šećera u krvi često imaju posla s infekcijama mokraćnih puteva, jer šećer bakterijama pruža optimalno hranjivo tlo. Ako se na ultrazvučnoj slici može razaznati jako veliko dijete ili jako puno plodne vode, to može biti dodatna indikacja da postoji metabolički poremećaj šećera u krvi.

shutterstock_2224079261.jpg
Shutterstock Dijabetes nema simptoma, ne izaziva nužno tegobe ili bolove

Zašto šećer šteti majci i djetetu?

Šećer u krvi majke do bebe dospijeva putem placente (posteljice) i pupčane vrpce. Višak se nakuplja u spremištima masti u tijelu ploda. Dijete na svijet dolazi s većom tjelesnom težinom, ali njegovi unutarnji organi - posebno pluća – nisu razvijeni. Uz to raste opasnost od prijevremenog poroda ako je majka tijekom trudnoće oboljela od dijabetesa. Osim toga, djeca u prvim satima života, nakon što se prereže pupčana vrpca, pate od smanjene razine šećera u krvi jer im ona više nije povezana sa majčinim krvotokom. Moguće kasnije posljedice: djeca koja su u majčinom tijelu bila predebela ("makrosomna") imaju višestruko povećan rizik da kasnije i sama obole od dijabetesa ili da imaju druge zdravstvene tegobe. Prema istraživanje Američke udruge za dijabetes, rizik od prekomjerne tjelesne težine kod djece čije su majke tijekom trudnoće bolovale od dijabetesa i pri tome se nisu liječile, za 85 posto je veći nego kod djece zdravih žena. Prema izvještaju Andreasa Plagemanna, profesora sa Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne bolnice "Charité" u Berlinu, liječenje dijabetesa u trudnoći može na pola smanjiti učestalost pojave prekomjerne težine kod djece. Višak šećera sa sobom nosi posljedice i za majke: one se češće podvrgavaju epiziotomiji, carskom rezu i vakumu ili se u njihovom slučaju češće moraju koristiti kirurške škare.

Kada se provodi test tolerancije na glukozu - OGTT?

Gotovo svim trudnicama se preporučuje obaviti ga između 24. i 28. tjedna trudnoće. No ako je rizik za pojavu dijabetesa visok ili se pojavljuju znakovi kao što je šećer u urinu, liječnik će trudnicu uputiti na taj test pri prvom pregledu i zatim ga ponoviti između 24. i 28. tjedna ako prvi test bude negativan. No treba znati da pozitivan rezultat prvog testa glukoze ne znači da žena ima gestacijski dijabetes. Znači samo to da će morati ponoviti test.

shutterstock_1824750023.jpg
Shutterstock OGTT test se preporučuje obaviti između 24. i 28. tjedna trudnoće

Kako se provodi test?

Test se obavlja u laboratoriju, natašte, i traje otprilike 2 sata. Čim dođete izvadit će vam krv te ćete potom dobiti čašu glukoze otopljene u vodi. Sat vremena nakon što ste popili glukozu drugi put će vam izvaditi krv, a još sat vremena nakon toga i treći put ćete dati uzorak krvi. Svih 120 minuta zabranjena je konzumacija hrane i piće te fizička aktivnost. 

Koji su rizici testiranja?

U samome testiranju nema nikakvih rizika. To je prilično neinvazivan test za koji je potreban samo uzorak majčine krvi. No, neke žene se s pravom brinu na učinak tolike količine glukoze na bebu. S druge strane, gestacijski dijabetes može biti jako opasan i za mamu i za bebu pa u tom smislu treba gledati i potencijalne rizike.

Što ako se ustanovi da imam dijabetes?

Kod 90 posto žena koje su bolovale od dijabetesa u trudnoći i koje su se zdravo hranile i više kretale, vrijednosti šećera u krvi bile su dobre. Samo ih 10 posto treba inzulin. Vjerojatno će vas liječnik strožije motriti i sasvim sigurno ćete dobiti upute kako prehranom držati "šećer" pod kontrolom. Ako kretanje i zrava prehrana pomažu, žene i same mogu kontrolirati razinu šećera u krvi pomoću specijalnog mjernog uređaja. Nakon rođenja razina šećera u krvi se većinom sama od sebe popravi. Onome, tko je tijekom trudoće imao problema, u budućnosti prijeti nešto veći rizik od dijabetesa: kontrolirajte stoga redovito razinu šećera u krvi!

shutterstock_148219577.jpg
Shutterstock Utvrdi li liječnik prisutnost visoke razine šećera u krvi vjerovatno ćete dobiti upute kako ga prehranom držati pod kontrolom

2 koraka u borbi protiv gestacijskog dijabetesa

Prehrana

Tko se uravnoteženo hrani, nema problema sa šećerom u krvi. To znači:

  • treba se odreći bijelog kruha i namirnica koje sadrže ugljikohidrate s visokim glikemičkim indeksom ( slatkiši, med, marmelada)
  • radije jedite više manjih obroka, nego dva ili tri obilata
  • obilato se hranite povrćem, krumpirima i voćem
  • dnevno pijte dvije do tri litre vode
  • štedljivo sa masnoćom i mesom
  • hranu dobro začinite, ali malo posolite

Puno kretanja

Sve tjelesne aktivnosti troše energiju i smanjuju vrijednost razine šećera u krvi. Idealno tijekom trudnoće: plivanje, vožnja biciklom, skijaško trčanje i duge šetnje. Nisu preporučljivi sportovi poput skvoša, tenisa ili jahanja.