Prema nekim istraživanjima žene koje su za vrijeme trudnoće pile kavu rađale su djecu manje tjelesne težine od žena koje nisu redovito konzumirale kofein, a konzumacija kofeina tijekom trudnoće povezana je i s urođenim manama, prijevremenim porodom, smanjenom plodnošću i pobačajem. Naime, vjeruje se da kofein utječe na krvne žile u maternici na način da smanji opskrbu fetusa krvlju i time sprječava njegov rast i razvitak. Stoga Američko društvo opstetričara i ginekologa (ACOG) ističe kako je u trudnoći dopuštena tek umjerena konzumacija kofeina, što bi u prijevodu značilo manje od 200 miligrama dnevno.

Trudnice su stoga odlučile izbaciti kavu i pronaći alternativu u gaziranim sokovima koji također sadrže kofein. No je li to uistinu zdravija alternativa?

Istina je da biste morali popiti puno gaziranih pića kako biste dosegnuli preporučenu količinu od 200 miligrama kofeina. Primjerice, limenka Coca Cole sadrži 34 miligrama što znači da biste morali popiti barem šest limenki kako biste premašili preporučenu granicu kofeina. Kofein također sadrže i određene vrste čajeva, čokolade, energetskih pločica i neki lijekovi, ali niti njihovom konzumacijom zaisgurno ne biste premašili 200 miligrama.

shutterstock_1675156588.jpg
Shutterstock Gazirani sokovi imaju manje kofeina od kave, ali sadrže velike količine šećera

U čemu je onda problem sa gaziranim sokovima?

Kofein nije jedini problematični sastojak gaziranih sokova; veliki razlog za brigu su zaslađivači čija konzumacija može dovesti do pojave gestacijskog dijabetesa, prekomjernog debljanja, preeklampsije i prijevremenog poroda. Trudnicama je preporučeno konzumirati manje od 25 grama šećera dnevno - a samo jedna limenka Coca Cole sadrži 39 grama.

Mogu li trudnice piti dijetalna gazirana pića s umjetnim sladilima?

Iako nije potvrđeno liječnici vjeruju kako umjetna sladila također mogu rezultirati prekomjernom težinom novorođenčadi, stoga je bolje izbjegavati ih.

shutterstock_613496192.jpg
Shutterstock Ako vam treba kofeina liječnici preporučuju da ipak posegnete za šalicom kave

Zaključak:

Liječnici predlažu da umjesto gaziranih pića ipak radije odaberete čaj ili kavu koja ima više kofeina od gaziranih napitaka stoga napominju da ne pretjerujete. Ukoliko imate jaku želju za Coca Colom pokušajte ograničiti unos soka na jednu limenku dnevno.