Jeste li se ikad pitali što beba radi u trbuhu tijekom devet mjeseci trudnoće? Iznenadit će vas kad pročitate koliko se, zapravo, zabavlja!

1. Uči razlikovati glasove

Koliko god čudno zvučalo, maternica je prvo okruženje za učenje za bebu. Tamo uči slušati i razlikovati zvukove i glasove. Beba prepoznaje majčin glas odmah po rođenju. A ako joj je tata pjevao i čitao bajke, onda će prepoznati i njegov glas.

2. Igra se

Kako se beba može igrati u tako "skučenom" prostoru? Lako! Beba se može igrati pupčanom vrpcom, vlastitim rukama i nogama, prstima. Ponekad mama to čak osjeti kad bebica vuče pupčanu vrpcu. A ako nije sama u trbuhu, onda ima još kreativnijih ideja za igru.

3. Štuca

Liječnici još uvijek ne znaju zašto bebe u trbuhu štucaju, i to ponekad tako intenzivno da to osjeti i majka. Ponekad intrauterino štucanje može biti alarmantan simptom pa je potrebno posjetiti liječnika.

4. Diše

Kako bebe dišu u maminom trbuhu? Naravno, kroz pupčanu vrpcu koja ih opskrbljuje kisikom. Ali u isto vrijeme, beba trenira svoj još nezreli respiratorni sustav: imitira udisaje i izdisaje, uvlačeći amnionsku tekućinu u nos. Zbog toga im nakon rođenja tekućina može izaći iz nosa.

5. Osjeti miris

Osjet mirisa kod bebe se razvija puno prije rođenja. Znanstvenici kažu da je u stanju razlikovati okus hrane koju mama jede. Ako mama voli luk, onda je velika vjerojatnost da će ga i beba voljeti. Čak može osjetiti miris dima ako neko puši u blizini trudnice.

6. Zijeva

Zijevanje beba je snimljeno ultrazvukom. Dakle, ne samo da spavaju, već i zijevaju, baš kao odrasli. I to ne znači da u tom trenutku želi spavati. Znanstvenici vjeruju da je zijevanje povezano s razvojem bebinog živčanog sustava. Što je bliži termin, beba manje zijeva.

3 D ultrazvuk
YouTube screenshot 

7. Radi grimase

Do trećeg tromjesečja, beba će savladati 19 pokreta lica. Postoji samo jedan način da naučite kontrolirati mišiće lica, a to je da pokušate. Upravo to i radi beba – radi grimase dok je nitko ne vidi (osim specijalista za ultrazvuk).

8. Plače

Plačnu grimasu bebinog lica ne možete pomiješati ni sa čim drugim. Bebe u trbuhu plaču, ali bez suza. Pored toga, znanstvenici su uspjeli snimiti zvukove koje beba proizvodi u isto vrijeme. Radi se o jecajima prigušenima plodnom vodom, ali znanstvenici još nisu otkrili uzroke intrauterinog plača.

9. Siše palac

Ako uspijete uhvatiti ovaj trenutak na ultrazvuku, odmah će vam biti jasno hoće li beba biti ljevak ili dešnjak. U većini slučajeva to je "odlučeno" već u materici. Sisanjem prsta bebe se smiruju, a u tom slučaju prst im služi kao zamjena za bradavicu.

10. Osjeti okus

Osjet okusa na bebinom jeziku formira se već u devetom tjednu trudnoće. Brojne mame su u zabludi kada misle da dijete prvi put kuša hranu kada mu je one daju. Gutajući amnionsku tekućinu, beba kuša ono što jede njena majka. Tako joj određena hrana postaje omiljena.

11. Sanja

O čemu to beba može sanjati kada još ništa nije vidjela niti iskusila? Studije tvrde da bebe sanjaju, odnosno prolaze kroz fazu REM sna, o čemu svjedoče pokreti njihovih očiju. Ali o čemu se radi u tim snovima, nije poznato.

12. Pleše

Beba uči kontrolirati svoje pokrete tako što se uči kretati u ritmu glazbe. Glazbeni ukus djeteta formira se na osnovu toga koje pjesme često sluša dok je u maternici. Bebe su uglavnom muzikalne po prirodi.

13. Reagira na dodir

Ako se potapšate po trbuhu, beba će vam uzvratiti udarac. Neće to učiniti svaki put, ali često hoće. Haptonomija je zasnovana na ovoj sposobnosti djeteta – metodi podučavanja matematike i prije rođenja: kucnite nekoliko puta po trbuhu, a zatim izbrojite koliko će puta beba učiniti isto.

14. Dodiruje se

To je jedini način da beba postane svjesna svog tijela. Tako saznaje da ima ruke, noge te dodiruje lice i sve što može dohvatiti.

15. Živcira se

Prije svega beba upija stres koji mama osjeća. Znanstvenici su čak otkrili obrazac: što češće dijete dodiruje lice lijevom rukom, to je jači stres koji doživljavaju i majka i beba. Ali to može utjecati na rast i razvoj djeteta, čak i na njegovu sklonost k depresiji u odrasloj dobi.