Redovno slušamo kako zagrljaji imaju nevjerojatan učinak na zdravlje i blagostanje ljudi. Kada su bebe u pitanju, posebno se stavlja naglasak na važnost bliskosti i fizičkog kontakta.

Najnovije istraživanje, sa Sveučilišta British Columbia u Kanadi, provedeno je na roditeljima 94 bebe. Njihov zadatak bio je da vode dnevnik grljenja i kontakta s bebom od njezinog petog tjedna. Uz to, vodili su i dnevnik ponašanja djeteta i zapisivali kako ono jede, spava i koliko plače.

U iduće četiri godine, znanstvenici su uzimali DNK i analizirali ga. Iako se DNK može mijenjati djelovanjem vanjskih faktora, došli su do nekih neobičnih podataka.

Naime, zaključili su da se DNK promjena može pojaviti na čak pet dijelova, što uključuje dijelove vezane za imunitet i metabolizam. Usporedili su rezultate djece koja su s roditeljima imala više fizičkog kontakta i zagrljaja, s djecom koja to nisu imala. Pokazalo se da su djeca koja su imala slabiji fizički kontakt s roditeljima bila manje razvijena za svoj uzrast.

Sarah Moore, glavna autorica istraživanja, objasnila je da je ipak potrebno provesti dodatna istraživanja jer, ako se ispostavi da je ovo zaista točno, fizički dodir bi imao veliku ulogu u razvoju djeteta.

U svakom slučaju, bez ili s dodatnim istraživanjima, predlažemo da grlite i ljubite svoju djecu što više možete!