Kako se bliži termin poroda, u vama se kovitlaju emocije. Najvjerojatnije ste uzbuđeni, tjeskobni, umorni, i to sve odjednom, zar ne? Ne brinite, to je sasvim normalno.

Nijedna žena ne može otići na porod u potpunosti spremna, ali evo nekoliko stvari za koje biste trebali znati prije poroda, a koje se baš i ne provlače kroz priče koje čujete od prijateljica.  

1. Morate znati jedno: Možete vi to!

Možda ste nervozni i slušali ste različite priče od prijateljica i pozanica, ali imajte na umu da je porod prirodna stvar i da žene od pamtivijeka rađaju. Ako su mogle druge, moći ćete i vi.

2. Pripremajte se, ali ne previše

Iako ne škodi napraviti plan, jer ćete se osjećati sugurnije i spremnije, veliki su izgledi da vaš porod neće proteći onako kako ste zamislili. Većinu stvari u životu ne možete isplanirati i upravo zbog toga je svako iskustvo drukčije i jedinstveno.

3. Najvjerojatnije se nećete poroditi u autu na putu do bolnice

Unatoč onome što ste vidjeli u filmovima, malo je vjerojatno da nećete stići u bolnicu na vrijeme, pogotovo ako vam je to prva trudnoća. Mogli biste se načekati dulje nego što mislite. Početak kontrakcija ne znači da je porod blizu. Tek kad one postanu češće i intenzivnije, vrijeme je za odlazak u bolnicu.

4. Ako dođete prerano mogli bi vas poslati kući.

Nije neuobičajeno da mama, pogotovo prvorotkinja bude poslana kući nakon što je prerano došla u bolnicu. Unatoč činjenici što osjećate da su vaše kontrakcije sve jače, možda još nije došlo vaše vrijeme za porod. Budite spremni i na ovakav scenarij.

5. Prestanite brinuti da ćete se pokakati!

Vjerojatno ste čuli da se za vrijeme poroda možete pokakati, i to iz jednostavnog razloga. Naime i za tiskanje bebe i stolice angžirani su isti mišići. Većina žena brine zbog kakanja tijekom poroda, ali ako pitate bilo koju mamu, ona će vam reći da joj briga, hoće li se pokakati ili ne, nije bila ni na kraj pameti.

6. Želite da vas partner ostavi na miru.

Bez obzira na to  koliko ste vi i vaš partner zaljubljeni, kad krenu trudovi, bit ćete u bolovima, znojni, umorni ili samo iznervirani i možda vam neće odgovarati da vas dodiruju. Ako vam partner smeta, slobodno mu to recite i vjerujte da će razumjeti.

Porod
Shutterstock 

7. Oko vas će biti puno ljudi

Tijekom svih faza vašeg poroda, a posebno kada počnu jaki trudovi, oko vas će se izmjenjivati po nekoliko medicinskih sestara, a liječnik će doći na kraju da porodi bebu.

8. Dvaput 'rađate'.

Nakon što rodite, tehnički niste još gotovi jer ostaje i posteljica, organ koji je vašu bebu hranio i davao joj kisik tijekom trudnoće. Ona obično izađe unutar nekoliko minuta nakon poroda i ne brinite, ne boli!

9. Drugačije je od svega što ste doživjeli u životu.

Stvarno, ne postoji način da taj osjećaj opišete jer je drukčije od svega što ste doživjeli u životu. Osjećaj je predivan i definitvno će vas oplemeniti jer na kraju ćete dobiti svoju bebu. Ima li išta bolje na ovom svijetu od toga?

I zapamtite, vaše tijelo je dizajnirano da postigne toliko nevjerojatnih stvari, uključujući rođenje djeteta. Nemate razloga za brigu. Uskoro ćete saznati da ste jači i posebniji od onoga što ste mislili da jeste.