Kada žene rade test na trudnoću prolaze kroz vrtlog emocija. Bez obzira na to žele li biti trudne ili ne, činit će se da nekoliko minuta čekanja na rezultat testa traje cijelu vječnost. Uostalom, moguće je da će jedno mokrenje na štapić dovesti ženu do velike životne promjene. Iako je većina dobivenih rezultata točna, postoje slučajevi kada test bude lažno pozitivan ili negativan.

Testu je istekao rok trajanja

Tada vam može pokazati lažno negativan rezultat. To se događa zbog topline i vlage kojoj je test izložen, tako da pazite na datum, odnosno posavjetujete se s ljekarnikom.

Lijekovi za plodnost

Prije no što vam uopće izostane mjesečnica i posumnjate da ste trudne, po hormonima iz krvi može se doznati jeste li ili niste trudne. No ako je u procesu procedura pripreme za izvantjelesnu oplodnju, moguće je da se pojavi lažno pozitivan test.

Pobačaj

Ako ste u posljednje vrijeme imali spontani pobačaj, hormoni u krvi mogu ostati visoki kao da ste trudni, ali niste. To traje nekoliko dana.

Lijekovi

Neki lijekovi povećavaju razinu HCG hormona u krvi. Posebno lijekovi za tjeskobu, diuretici i antihistaminici. Oni mogu uzrokovati lažno pozitivan rezultat.

Biokemijska trudnoća

Iza ovog naziva krije se pojava kad se spoje spermij i jajašce, stvore zametak, ali se on ne prihvati za sjenku maternice. HCG hormon se i dalje pokazuje u visokim količinama, ali žena nije trudna.

Izvanmaternična trudnoća 

Rezultat na testu je pozitivan i žena je zaista trudna, no nažalost, ta trudnoća nije na pravom mjestu. Ako napravite test i on bude pozitivan, a osjetite bol u trbuhu, krvarite ili se ne osjećate dobro, obavezno posjetite liječnika.

Ostavili ste test da predugo 'odstoji'

Urinirali ste na štapić i sada nervozno čekate. Iako biste se trebali zaokupiti nečim drugim kako bi vrijeme što prije prošlo, nemojte previše odlutati! Ako se test "kuha" predugo može dati lažno pozitivan rezultat.

Bolesti

Na rezultat testa za trudnoću utječu urinarna infekcija, bolesti bubrega, ciste ili rak na jajnicima... Kako biste dobili što točnije rezultate, koristite prvi jutarnji urin ili, u najboljem slučaju, posjetite liječnika!

shutterstock_196294139.jpg
Shutterstock Ako napravite test i on bude pozitivan, a osjetite bol u trbuhu, krvarite ili se ne osjećate dobro, obavezno posjetite liječnika

Izvor:ordinacija.vecernji.hr