Oporavak od carskog reza nije jednostavan, a najvažnije je da vaša okolina razumije da vam je potrebna pomoć i podrška jer ste imali zahtjevnu operaciju.

Nekoliko dana nakon poroda možete očekivati bolove, teško ćete ustajati, nećete moći niti da se nasmijete, a da pritom ne osjetite ranu, pazit ćete što jedete, imat ćete vaginalno krvarenje, ali u svemu tome moći ćete se pobrinuti i za svoju bebu. No nemojte misliti da možete sve sami, jer ne možete, a i naprezanje će vam usporiti oporavak. Poštedite sebe u prvim danima i vaš oporavak će biti mnogo lakši i brži.

Većina majki se oporavi nakon četiri do šest tjedana, a evo šta možete očekivati u danima nakon carskog reza.

Prvi dan - Medicinsko osoblje će vas potaknuti da prošetate u prvih 12 sati nakon poroda kako biste ublažili nakupljene plinove u crijevima. Savjetovat će vas pojedete nešto lagano čim se osjetite sposobni.

prednosti i mane epiduralne analgezije

Drugi dan – Možete se tuširati, ali uz savjete sestara i liječnika. Prva stolica nakon poroda možda neće biti do prva dva dana nakon operacije, a savjet je da koristite neki prirodni laksativ. Hrana bogata vlaknima i konzumiranje puno vode može vam pomoći da potaknete probavu.

Treći dan - Spremite se na to da je nakon carskog reza potrebno više vremena da se uspostavi dojenje nego nakon vaginalnog poroda, posebno ako vam je ovo prva beba. Vaše zrelo mlijeko trebalo bi doći do 4. dana od poroda, a kolostrum i prije.

Nakon tjedan dana - Vjerojatno ćete se fizički osećati bolje, ali je važno da ne pretjerujete. Zapamtite da ne smijete podizati ništa teže od vaše bebe. Pokušajte se odmarati koliko god vam beba dopusti.

Nakon četiri do šest tjedana – U većini slučajeva je u ovom razdoblju bol potpuno nestaje. Sada lakše možete obavljati napornije aktivnosti poput vožnje auta i šetnje. No za vježbanje i intimne odnose, prije se posavjetujte s liječnikom.