Odlazak u bolnicu na porođaj sa sobom veže nekoliko strepnji. Zapravo, one su gradirane po intenzitetu fizičkih tegoba koje ih prate. Naravno, prva je sam porod, potom dojenje, i onda, ona o kojoj se priča ponekad, jer se naizgled čini kao najmanja, ali vjerujte, kad prođe porod, i s njom se suočite – prva stolica nakon poroda. Pogotovo ako ste imali epiziotomiju ili zarezivanje međice, a rana je zašivena s nekoliko šavova i još svježa, ili ste tijekom napora na porodu dobili hemoroide.

Ako ste imali dugotrajan porođaj, a posljednji vam je obrok bio prije 24 sata, vjerojatno će vašem tijelu trebati dan ili dva da se pokrene probava. No ako ste imali carski rez, riječ je i do četiri dana bez prve stolice.

Opstipacija ili zatvor tegoba je koja se pojavljuje nakon poroda na koju baš vas i ne upozoravaju, a koja je učestala.

Jedan od razloga je stres kojem je žena izložena tijekom samih trudova i poroda, a potom i dehidracija, koja je neminovna ako vam porod traje nekoliko sati, a vi ne smijete uzimati tekućinu, eventualno malo ovlažiti usta.

Također, nakon poroda razina progesterona je u naglom je padu, što također otežava probavljanje hrane. I još nešto, prije porođaja debelo crijevo se prazni klistiranjem, što odlaže potrebu za odlaskom u toalet i nakon poroda.

Dodatno psihološko opterećenje na već spomenute fiziološke uzroke jest i činjenica da rodilja ostaje u bolnici do prve stolice.

Stoga, nakon porođaja važno je uzimati što više tekućina te konzumirati svježe voće i povrće i, naravno, koliko god da vam se čini bolno i bojite se otići na WC (pogotovo ako ste nakon poroda šivani i sve vas zateže), čim osjetite potrebu, posjetite toalet i obavite što trebate.

Ako, bez obzira na dostatan unos tekućine i vlaknastih namirnica, ne dođe do spontanog pražnjena crijeva nakon dvadeset četiri do četrdest osam sati nakon poroda, u dogovoru s liječnikom uzmite neki laksativ.

Nekoliko savjeta:

  • Iako vam to zvuči možda nemoguće, pokušajte se kretati jer mirovanje može samo pogoršati situaciju.
  • Kako biste izbjegli ostipaciju ili zatvor, konzumirajte namirnice bogate vlaknima, a preporuka je da posljednji mjesec trudnoće posebno obratite na to pozornost. I, vjerovali ili ne, žvakaće gume mogu potaknuti rad crijeva.
  • Tijekom dana pijte puno vode, najmanje 6 do 8 čaša. Ako dojite, povećajte količinu vode na 10 do 12 čaša. Jedna čaša cijeđenog soka od svježeg voća može biti od velike koristi, a nekima pomaže i čaša mlake vode na prazan želudac.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock