Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAMA, KAD UGLEDAŠ SVOJU BEBU, ZALJUBIT ĆEŠ SE: 10 razloga zašto su tako neodoljive kad se rode

Beba, kad se rodi, tako je sićušna i potrebna joj je vaša briga i ljubav da bi preživjela

 shutterstock_586741628.jpg Izvor: Shutterstock

Kada prvi put ugledate to maleno biće, s kojim ste se već saživjeli jer se razvijalo i raslo u vama devet mjeseci, raspametit ćete se od emocija. Poželjet ćete ga stalno držati u svome naručju i možete ga promatrati satima. Ovih 10 stvari možda će vas iznenaditi, ali istovremeno i oduševiti kod vaše tek rođene bebe.

1. Miris bebe

Bebe na privrženost svoje mame utječu svojim mirisom, koji je, dokazali su znanstvenici, neodoljiv jer utječe na majčine receptore i stvara posebnu vezu s novorođenčetom. 

2. Puno spava!

Ali to nije obično spavanje, beba radi najsmješnije grimase na svijetu i ispušta neobične zvukove, i to je baš slatko.  

3. Željna je toplih zagrljaja!

Bebice su nakon devet mjeseci u vašoj maternici, navikle na toplinu i blizinu pa sada jednostavno čeznu za dodirom i maženjem. Uživajte sada jer kada počnu trčati, morat ćete ih uloviti za poljubac!

4. Vi ste sav njezin svijet!

Novorođenčad prvih tjedana vidi samo na daljinu od 40 cm, i to je dovoljno da može zaljubljeno promatrati majčino lice. Još ako joj pritom nešto nježno pričate ili pjevušite, vi ste sav njezin svijet jer joj je i vaš glas poznat prije rođenja.

5. Slatka mala stopala

Bebe valjda imaju tako sitna stopala da kad ih prvi put vidite, nećete vjerovati da su i vaša jednom bila tako mala. Bez brige, brzo će se razviti, bebica će početi puzati, stajati, hodati i trčati.

 mama s bebom u bolnici Izvor: Shutterstock

6. Prepoznaju glas

Novorođenčetu je majčin glas poznat još iz maternice, a osjetilo sluha u potpunosti je razvijeno u 23. tjednu trudbnoće. 

7. Mali, lagani smotuljak!

Bebice se rode s prosječnom porođajnom težinom od 3 do 4 kg, dužinom od 50 do 55 cm, a opsegom glave oko 35 cm. I tako su lagane da ih stalno možete imati u rukama. Uživajte u tim slatkim trenucima jer brzo rastu!

8. Imaju tako mekanu kožu!

Vjerojatno tako mekanu kožu još niste dotaknuli, a znate li zašto? Beba je čak do pet puta tanja od kože odraslih. 

9. Prvi osmijeh će vas očarati!

Posljednja su istraživanja pokazala da se bebe smiješe kao odgovor na ugodu, kao što je milovanje po licu ili trbuhu. Također, i kao odgovor na slatke okuse i mirise.

10. Shvatit ćete samo jedno - beba je savršena!

Dakle, od glavice do petice vaša je beba savršena. Možda ima čupavu kosicu, možda je ćelava, krezuba je sigurno, ali njezin je osmijeh, kako god nespretan bio, neodoljiv. I što bude više rasla, a i njezina se osobnost bude počela pokazivati, bit će još šarmantnija i slađa. I vi ćete je voljeti najviše na svijetu. Zauvijek. Uživajte i razvijajte se zajedno sa svojim djetetom, riječ je o uzajamnom odnosu, u kojem vi odgajate njega, ali i ono odgaja vas.

Najnovije

Najpopularnije