Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROBLEMI S MOKRENJEM NAKON PORODA: Zašto se javlja urinarna inkontinencija u postpartumu i kako je tretirati?

Autor Sunčica Got

Urinarna inkontinencija naziv je za nekontrolirano izbacivanje urina koje može događati u trudnoći ili nakon poroda.

 Žena na zahodu.jpg Izvor: Shutterstock

Vaginalni porod povećava šanse za razvoj urinarne inkontinencije. Česta je nuspojava poroda i obično se rješava sama od sebe, kad se tijelo oporavi. Jedna je studija pokazala da otprilike trećina žena doživi ovu tegobu između drugog tromjesečja i prva tri mjeseca nakon poroda.

Uzroci inkontinencije i popratne pojave

Inkontinencija pogađa duplo više žena nego muškaraca. Moguće je da razlog leži u hormonalnim promjenama koje se događaju za vrijeme trudnoće, poroda i menopauze.
Mišići zdjeličnog dna podržavaju mjehur, a trudnoća i porod sa svojim hormonalnim i anatomskim promjenama mogu oslabiti te mišiće. Neke žene zdjelično dno oštete u vaginalnom porodu.

Najčešći simptome urinarne inkontinencije je nekontrolirano izbacivanje urina, a ponekad ih prate grčevi i pritisak u zdjeličnom dnu te česti odlasci na zahod. Ove simptome može potaknuti vježbanje, ali i smijanje, kašljanje, kihanje, podizanje teških predmeta, saginjanje ili ustajanje.

Veće šanse za razvoj inkontinencije u trudnoći i postpartumu imaju žene koje su doživjele inkontinenciju i prije trudnoće, zatim žene koje imaju problema s mjehurom, žene koje su imale dug porod te prvorotkinje. Pucanja u porodu i šivanja mogu utjecati na razvoj inkontinencije kao i beba veće porođajne težine.

 menstruacija ili implantacijsko krvarenje Izvor: Shutterstock

Tretiranje urinarne inkontinencije

Ovo se stanje može tretirati na različite načine. Jedan od njih je nošenje kvalitetnih uložaka za inkontinenciju, posebno dizajniranih za upijanje urina. Izvođenje vježbi za jačanje zdjeličnog dna može biti korisno u ovoj situaciji, ali one se ne bi trebale izvoditi bez prethodnog razgovora sa stručnjakom koji će vježbe prilagoditi vašim potrebama. Izvođenje vježbi na svoju ruku može pogoršati stanje.

U nekim se situacijama ženama preporučuje stavljanje intravaginalnog prstena ili pesara koji sprječava curenje. Njih, po potrebi, ugrađuju ginekolozi no većina se žena inkontinencije u postpartumu riješi bez većih intervencija, nakon što se tijelo oporavi od poroda. Liječniku se treba obratiti ako curenje mokraće ili drugi simptomi ne prestanu nakon šest tjedana postpartuma.

 žena ima menstruaciju Izvor: Shutterstock

Urinarna inkontinencija može se dogoditi svakome, a prevenirati je možete održavanjem regularne tjelesne težine i redovitom tjelovježbom koja jača sve mišiće u vašem tijelu. Izvođenje vježbi za jačanje zdjeličnog dna ili Kegelovih vježbi ne bi se trebalo provoditi bez dogovora sa stručnjakom koji ima uvid u vaše stanje.

Konstipacija može staviti pritisak na mjehur i uzrokovati inkontinenciju. Uvrstite dovoljnu vlakana u svoju prehranu i stavite fokus na olakšavanje simptoma zatvora kako biste si pomogli i s inkontinencijom, piše Medical News Today.

Možda će vas zanimati

Najnovije