Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTICANJE RAZNIH DIJELOVA TIJELA U BABINJU: Zašto se događa, koliko traje i kada se treba zabrinuti?

Autor Jelena Pervan

Oticanje u trudnoći nije rijetka pojava, ali mnoge se mame iznenade kad ih oticanje zatekne u babinju.

 neugodan miris postpartum (1).jpg Izvor: Pixabay

Ovo je uobičajena pojava koja traje sve dok tijelo ne izbaci višak tekućine koji se u tkivima stvarao u trudnoći i za vrijeme poroda. Moguće je da će vam oticati noge, stopala, zglobovi i ruke pa čak i lice. Oticanje biste mogle primijetiti i u području međice, ako ste rodili vaginalno ili u području ožiljka od carskog reza.

Pijte puno vode i krećite se koliko možete

Oticanje nakon poroda nije rijetkost, a najčešće zahvaća noge, stopala, zglobove i lice. Osim oticanja, koža vam može izgledati zategnuto. Oticanje u postpartumu najčešće se događa zbog ostatka tekućine koja se u tijelu skladištila mjesecima. Također, u porodu trudnica primi dodatnu tekućinu, od fiziološke otopine do epiduralne ili drugih lijekova, posebno pri carskom rezu.

Tiskanje u porodu može stvoriti dodatnu tekućinu koja se pomiče u ruke, noge i lice. Sedacija za vrijeme carskog reza onemogućava kretanje na neko vrijeme, nakon poroda, pa se tijelo sporije rješava viška tekućine, što uzrokuje oticanje. Visoke razine progesterona u trudnoći uzrokuju zadržavanje vode što također utječe na oticanje nakon poroda.

Iako će zvučati kontraproduktivno, pomoći vam može pijenje vode u većim količinama jer ponekad dehidracija uzrokuje zadržavanje vode u tijelu pa je važno da ste dovoljno hidrirani. Krećite se što je više moguće i koliko vam tijelo dozvoljava, posebno nakon carskog reza.

Izbjegavajte dugotrajno sjedenje i stajanja, a ako vam otiču ruke i prsti, podignite ih iznad glave, kad god se sjetite kako bi pomogli tekućini da se rasporedi po tijelu, i što prije izađe. Smanjite količinu natrija i slane hrane jer to može povećati zadržavanje vode.

 Umorna mama Izvor: Shutterstock

Pripazite na dodatne simptome

Akumulirana tekućina postepeno će se otpuštati u prvom tjednu babinja, putem mokraće i znoja.
Ipak, ako primijetite da se oticanje pojavilo nekoliko dana nakon poroda, osjećate iritabilnost i bol u nogama, grčeve ili toplinu, povraćate ili imate velike glavobolje, zamagljen vid i osjetljivost na svjetlo, svakako se javite liječniku čim prije.

Također, ako otežano dišete ili je vaš ožiljak od carskog reza natečen, izrazito bolan i krvari, ne čekajte da se stanje samo smiri već se javite liječniku.
Dobra je vijest da, ako nema komplikacija, oticanje u postpartumu ne traje duže od jednog tjedna, piše portal What to expect.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije