Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTO JE BOLNIJE, VAGINALNI POROD ILI CARSKI REZ? Primalja objasnila koji sve faktori utječu na dojam boli

Autor Jelena Pervan

Nekim je ženama vaginalni porod bio lakši, dok druge ne bi mijenjale carski rez ni za što.

 Porod Izvor: Shutterstock

Neke će se žene složiti da je porod najbolnije iskustvo u njihovom životu, dok će neke reći kako je fiziološki porod bio prekrasno iskustvo koje jedva čekaju ponoviti. Žene koje su doživjele i vaginalni porod i carski rez imaju različita mišljenja o tome što je bilo bolnije. Budući da je bol prilično subjektivno iskustvo, nemoguće je reći što je bolnije jer je to za svaku ženu individualno, ali primalja Irene Garzon za BellyBelly piše o faktorima koji utječu na bol kod obje vrste poroda. 

Porođajna bol ima važnu misiju

Bol za vrijeme poroda je normalna pojava i on ima svrhu. Kako bi se cerviks otvorio, maternica se kreće grčiti da bi mogla istisnuti dijete kroz cerviks i vaginu. Kako porod napreduje tako i kontrakcije postaju intenzivnije i bolnije.

Porođajna bol ima važnu misiju, a to je natjerati ženu da se namjesti u pravu poziciju kako bi olakšala bebin prolazak kroz zdjelicu.

Poznato je da strah igra veliku ulogu u doživljaju bola. Kada žene u rađaonu ulaze u strahu zbog svog prethodnog lošeg iskustva ili negativnih iskustava svojih prijateljica, javlja se anksioznost i mišićna napetost koja otežava kontrakcije i samim time širenje zdjelice čini bolnijim. U tim je situacijama vaginalni porod bolnija opcija. 

Vrijeme oporavka je duže nakon carskog reza

Carski je rez ozbiljna abdominalna operacija i potrebno je više vremena za oporavak od nje nego od fiziološkog vaginalnog poroda koji je protekao bez komplikacija.

Očekivano je da će najveću bol nakon carskog reza osjetiti kad anestezija prestane djelovati, otprilike 18 sati nakon operacije. U tom će trenutku žena dobiti lijekove protiv boli, ali oni neće u potpunosti smanjiti bol.

Koliko će bol potrajati ovisi o raznim faktorima, o načinu operacije, oporavku i lijekovima. Prvi tjedan nakon operacije je najbolniji jer je rana svježa, a onda se počinje smanjivati.

 Carski rez Izvor: Shutterstock

Uloga oksitocina u vaginalnom porodu

Ako uspoređujemo carski rez i vaginalni porod koji su protekli bez komplikacija, stručnjaci se slažu kako je oporavak nakon fiziološkog vaginalnog poroda brži i lakši budući da su naša tijela dizajnirana za porod i oporavak od njega.

Nažalost, razne komplikacije u fiziološkom porodu mogu znatno utjecati na doživljaj bola i otežan oporavak pa se u usporedbi s tim, carski rez može činiti lakšom opcijom.

Prednost fiziološkom porodu svakako daje hormon oksitocin koji olakšava prirodne kontrakcije, a nakon poroda posteljice, smanjuje krvarenje. Najveći porast oksitocina događa se odmah nakon poroda i pomaže vam da se zbližite s bebom.

Bliski kontakt s bebom održava razine oksitocina optimalnima što nije slučaj kod carskog reza. Najveće lučenje se neće dogoditi što može utjecati na povezanost s bebom, posebno ako je rano razdvojena od mame.

Možda će vas zanimati

Najnovije