Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simptomi koje ne smijete zanemariti

Naučite reagirati ako primijetite da vam tijelo šalje znakove nekog poremećaja tijekom trudnoće

Bez obzira na to koliko čitate o trudnoći u časopisima i knjigama ili razgovarate o tome s drugim trudnicama, katkad ćete možda teško procijeniti je li ono što osjećate tijekom tih devet mjeseci potpuno normalno ili nije. Zanemarivanje naizgled bezazlenih simptoma može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, a opet, neki su često samo lažna uzbuna. Kako razlikovati jedne od drugih?

Navodimo simptome koji vam mogu pomoći da otkrijete imate li razloga za zabrinutost i trebate li se odmah javiti svom liječniku.

Opće loše osjećanje

Ako ne možete točno utvrditi simptom, ali jednostavno se ne osjećate dobro, osjećate neodređenu nelagodu, vjerujte svom osjećaju i nemojte ga zanemariti. Nazovite svog liječnika i opišite mu simptome. Možda je lažna uzbuna, a možda doista postoji problem koji se, rano otkriven, može brzo i lako riješiti. U svakom slučaju, ako je sve u redu, osjećat ćete se mirnije. Vaš liječnik redovito prima takve pozive i trebalo bi mu biti drago što vam može dati savjet. Vaše se tijelo mijenja tako brzo da je katkad doista te.ko znati je li sve što se pritom događa u redu.

Bol u sredini trbuha

Jak ili o.tar bol u sredini gornjeg dijela vašeg trbuha, popraćen mučninom ili povraćanjem, pa i bez njih, može značiti nekoliko stvari - probavne smetnje, trovanje hranom ili virusnu gripu. No može biti i preeklampsija, poremećaj koji se događa u 5-8 posto svih trudnoća i češći je u prvoj trudnoći. Obično se javlja nakon 20. tjedna trudnoće, no može se javiti i prije. Utječe na majku i na nerođeno dijete te vrlo brzo napreduje. Ključni simptomi, koji se mogu utvrditi pregledom, jesu povećan krvni tlak i protein u urinu. Ostali simptomi uključuju uporne glavobolje, zamućen vid ili osjetljivost na svjetlost i bol u abdomenu, kao i nagao prirast težine. Preeklampsiju karakterizira i oticanje, ne samo stopala nego i lica i ruku. Jedini siguran način da se otkrije poremećaj jesu redoviti kontrolni pregledi kako bi se na vrijeme otkrio povećan krvni tlak i razina proteina u urinu.

Bol u donjem dijelu trbuha

Jak bol u donjem dijelu trbuha, na obje strane, može značiti da ste istegnuli ligament ili nešto ozbiljnije ‒ da je riječ o izvanmaterničnoj trudnoći, spontanom pobačaju, prijevremenom porođaju, fibroidnoj degeneraciji i unutarnjem krvarenju ili da je došlo do oštećenja posteljice. Svakako se što prije javite svom liječniku.

Povišena temperatura

Ako opazite da vam se tjelesna temperatura povisila iznad 37,5 stupnjeva, a niste prehlađeni i nemate gripu, to je također razlog za savjetovanje s liječnikom. Temperatura iznad 39 stupnjeva ukazuje na infekciju, pa će vam liječnik dati antibiotike i savjetovati mirovanje. Ako temperatura prijeđe 39 stupnjeva i traje dulje vrijeme, to može biti štetno za vašu bebu.

Poremećaji vida

Ako zamijetite da vidite “duplo” ili zatamnjeno, ili ako vidite svjetleće točkice i svjetlosne senzacije te ako to potraje dulje od dva sata, to također ne biste smjeli zanemariti. Naime, među ostalim, ti simptomi mogu biti znak preeklampsije.

Oticanje ruku i nogu

Samo po sebi, oticanje ruku, nogu, lica i očiju uobičajeno je i u većini slučajeva nije razlog za zabrinutost. No ako se pojavi iznenada i vrlo je intenzivno te praćeno glavoboljom ili poremećajima vida, može ukazivati na preeklampsiju.

Vaginalni iscjedak

Istjecanje tekućine iz vagine prije 37. tjedna trudnoće znači da su membrane prijevremeno pukle.

Vaš liječnik ili babica primit će vas u bolnicu kako bi preventivno spriječili pojavu infekcije i pripremili vašu bebu za mogući prijevremeni porođaj. Ako je prošlo 37 tjedana, vjerojatno je došao trenutak za porođaj!

Pečenje pri mokrenju

Bol ili pečenje pri mokrenju, praćeni povišenom temperaturom, drhtanjem i bolom u leđima, mogu biti znak infekcije mokraćnih putova. Liječnik će vam dati odgovarajuće antibiotike.

Povraćanje

Povraćate li više puta dnevno, to vas može oslabiti i dovesti do dehidracije, no neće štetiti bebi. Ako je povraćanje jako i uporno, svakako to javite svom liječniku. Povraćanje koje se javlja u kasnijim fazama trudnoće, praćeno bolovima među rebrima, može biti znak preeklampsije, a ako je praćeno temperaturom, može biti znak infekcije.

Nesvjestica ili vrtoglavica

Nesvjestica ili vrtoglavica mogu biti znak da niste dovoljno jeli tijekom dana, no mogu biti i posljedica niskoga krvnog tlaka. Mnogo žena osjeća vrtoglavicu tijekom trudnoće. Naravno, i to je dobar razlog za savjetovanje s liječnikom.

Bebini pokreti

Potpuni prestanak ili usporavanje pokreta vaše bebe nakon 21. tjedna trudnoće, koje traje više od 24 sata, može značiti da je vaša beba u opasnosti. Ako se to dogodi, odmah nazovite liječnika. U međuvremenu saznajte što više o pokretima bebe i o tome kada je potrebno potražiti pomoć.

Svrbež cijelog tijela u kasnoj trudnoći

Povremena pojava svrbeža kože prirodna je jer se vaša koža širi prilagođavajući se rastu vaše bebe. No ako je svrbež intenzivan, pojačava se noću i proširi se na dlanove i stopala, taj simptom može ukazivati na poremećaj rada jetre i bilo bi dobro da o tome razgovarate sa svojim liječnikom.

Iznenadna jaka žeđ

Osjetite li iznenada jaku žeđ, pijete mnogo tekućine i često mokrite, možda je riječ o dehidraciji ili trudničkom dijabetesu − stanju poremećenog metabolizma glukoze i djelovanja inzulina koje se može javiti između 24. i 28. tjedna kod zdravih žena, točnije onih koje inače ne boluju od šećerne bolesti. Simptomi koji također mogu ukazivati na trudnički dijabetes jesu zamućenje vida, svrbež kože, usporeno zacjeljivanje rana te tvrdokorne gljivične infekcije. Trudnički dijabetes obično se povlači ubrzo nakon porođaja.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije