Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Seks nakon poroda: Smanjeni libido u postporođajnoj fazi nije samo pitanje oporavka

Nakon što rodite, još neko vrijeme, ovisi o težini poroda i zahtjevnosti djeteta, baš i nećete biti raspoloženi za seks. No znanstvenici taj manjak libida ne pripisuju samo oporavku

seks nakon poroda

Trudnoća daje potpuno novu dimenziju partnerskom odnosu. Potrebe i želje razvijaju se i rastu jednako brzo kao i vaš trbuh. Međusobna podrška, kroz sve te promjene i izazove, može zbližiti partnere.

A onda, rođenje djeteta mijenja sve, uključujući i spolnost. Može doći i do velikog pritiska zbog želje za povratkom 'na staro'. No, realnije je da vaš seksualni život neće biti kao prije.

Stoga, neki bi se parovi mogli zabrinuti da će nedostatak seksa nakon bebe, negativno utjecati na njihovu vezu.

S obzirom na nedostatak sna i količinu odmora koji su potrebni za oporavak, hranjenje bebe, prilagođavanje na činjenicu da ste roditelj, plus strah od boli dok se vaše tijelo još uvijek oporavlja, može ozbiljno 'ubiti' seksualno raspoloženje.

Realnost je, prihvatili vi to ili ne, da je rođenje djeteta toliko transformativno fizičko i emocionalno iskustvo da će utjecati na vaš seksualni život s partnerom.

Kakav će odnos partneri imati nakon što dođe beba ovisi o tome:

  • koliko su dobro surađivali u međusobnoj potpori
  • kako su dobro međusobno komunicirali
  • koliko su dobro reagirali na stres
  • koliko su dobro pokazali intimnost kroz ljubav i naklonjenost jedno prema drugom

No, iako vam se na prvu čini da je prorjeđivanje seksualnih odnosa, kobno za vašu vezu, zapravo, varate se. Tako barem tvrde sociolozi i psiholozi koji su se bavili ovom tematikom i promatrali tisuće parova prije i nakon dolaska prinove.

Oni tvrde da nam je priroda 'nametnula' baš ovakav obrazac kako bismo opstali na Zemlji. Naime, prorjeđivanjem spolnih odnosa nakon poroda smanjujete šanse da ponovno zatrudnite i izbjegnete ulaganje u još jedno novorođenče, što vašem djetetu poboljšava šanse za preživljavanje. Osim toga, potencijalne komplikacije zbog spolnog odnosa – poput boli ili infekcije – također se smanjuju dok se oporavljate od poroda.

U evolucijskom smislu, manje seksa nakon poroda moglo bi zapravo odražavati normalnu i zdravu prilagodbu novoj stvarnosti života nakon rođenja i ukazivati ​​na uspješnu prilagodbu roditeljstvu. Tijekom trudnoće i nakon poroda, neuronske i kognitivne prilagodbe regija mozga, koje sudjeluju u majčinskoj motivaciji mogu vas učiniti manje osjetljivima na seksualnu stimulaciju kako biste se bolje posvetili svojoj bebi.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije